Sýr je klasickou pochoutkou k popíjení vína a jsou země, kde se běžně dává na stůl po hlavním jídle, aby si hodovníci ještě mohli u stolu posedět, pobavit se a trochu si zamlsat.
Delikátní tečka po hlavním jídle
Jednou z takových zemí je Itálie, kdy se po jídle, označeném jako „secondo“ (druhé), podávají sladké dezerty a ovoce, ale ne každý je nadšeným konzumentem cukru. A právě to je příležitost, kdy na stole přistanou uleželé sýry různých druhů, aby si labužníci dopřáli bohatou škálu chutí, které italské sýry nabízí.
Země sýrů
Itálie je země s nejrozmanitějším výběrem sýrů, z nichž je jich přes 500 komerčně uznávaných. Přes 300 druhů má své chráněné označení původu a přes 50 druhů je chráněno na evropské úrovni.
Když se náhodně potkalo víno se sýrem
Jedním z nejzajímavějších regionálních sýrů je „formaggio ubriaco“, opilý sýr.
Obyvatelé Trevisa v severovýchodní části Itálie svůj oblíbený sýr z kravského nepasterizovaného mléka namáčí do červeného vína nebo do drcených hroznů.
Historie stará přes 100 let
Spousta dobrých věcí vznikne náhodou a to je i případ opilého sýra. Jeho původ se dá vystopovat do období 1. světové války. V roce 1917 vtrhla silná rakouská armáda do severovýchodní Itálie po vítězné bitvě u Caporetta. Vojáci v kraji dlouhodobě rabovali a místní lidé vymýšleli různé rafinované způsoby, jak schovat před nenasytnými zloději jídlo.
Pak někoho napadlo zahrabat bochníky sýra do výlisků z hroznů, které se nacházely v každém vinařství. Vojáci je považovali za odpad. Když nájezdy skončily, sýry byly ze skrýše vyzvednuty, a přestože měly podivnou fialovou kůrku, šetrní vesničané sýr ochutnali. K jejich překvapení objevili jemnou, ale zároveň velmi výraznou a příjemnou chuť a nápad byl na světě.
Tak vznikla jedna tradiční metoda zrání sýrů, kterou výrobci během let zdokonalili a dnes má tento sýr několik variant. Výsledkem postupu zrání je vždy unikátní sýr s vinnými tóny chuti, které se snoubí s jemnou smetanovou strukturou kravského mléka.
Podávání sýra
Sýr se podává nejčastěji s jemným bílým pečivem jako pochoutka k zakončení oběda nebo večeře. Často je také na stole jako malá svačinka, kdy se kombinuje s regionálními delikatesami z masa, kterých jsou v Itálii rovněž stovky druhů; od vyzrálých klobásek až po sušené pancetty.
Pro svou výraznou chuť se sýr používá také k vaření a jeho příjemnou chuť si lidé vychutnávají v rizotu, s těstovinami nebo ho konzumují s polentou (kukuřičnou kaší).
Výjimečný sýr byl dlouhá léta pouze regionální záležitostí, ale s rozvojem evropské agroturistiky vznikla řada vinařských stezek, a právě tak se „formaggio ubriaco“ dostal i na talíře zvědavých turistů, kteří okamžitě dokázali ocenit originální, lahodnou a nezaměnitelnou chuť produktu.
Zdroj: atlasobscura.com, bassotto.cz
Autor: Lída Kropáčková