Vnitřnosti nepatří mezi suroviny, které by v kuchyni byly obzvláště oblíbené, ale stejně jako je u nás mnoho lidí, kteří nedají dopustit na restovaná játra nebo dršťkovou polévku, tak si jedlíci v Číně a ve Vietnamu pochutnávají na smaženém vepřovém střevě.
Netradiční surovina
Existuje hned několik způsobů, jak vepřová střeva proměnit ve voňavý a chutný pokrm, k jehož konzumaci je potřeba jen trocha odvahy a zvědavosti.
Střeva z prasete nevypadají jako moc lákavá surovina a nejsou tak moderní jako třeba ryby nebo steak. Jsou však základem několika fascinujících jídel a mají celou řadu věrných příznivců.
Čínská inspirace
Tučnější vepřová střeva lze dusit se spoustou bylinek, smažit a kombinovat s bohatými omáčkami. Čínská kuchyně je velmi rozmanitá a existuje více způsobů, jak prozkoumat různé chutě, které mohou střeva přinést.
Lahodnému a voňavému talíři s hotovým pokrmem předchází tvrdá práce. Střeva jsou velmi těžce zpracovatelná, protože jsou hodně špinavá, mastná a se silným zápachem. Každá kuchyňská úprava musí začít namáhavým a zdlouhavým procesem čištění, aby se odstranily nepříjemné zbytky a tuky.
Právě kvůli problematickému čištění si lidé raději pokrmy připravují doma, aby měli jistotu, že mají k vaření opravdu důkladně očištěnou surovinu, což v restauracích nebo v pouličním stánku nemusí platit.
Složitá příprava
K čištění se osvědčilo hned několik metod, například důkladné drhnutí solí a limetkovou šťávou, čištění směsí soli a škrobu, čínským bílým louhem a octem nebo nastrouhaným zázvorem. Čištění se několikrát opakuje a následuje proplachování studenou vodou.
Střeva mají několik částí a každá má jiný obsah tuku a trochu jinou chuť. Než se vepřové střevo promění v chutný pokrm, musí se ještě předvařit ve vodě se zázvorem, pepřem, rýžovým vínem a sójovou omáčkou, čímž se odstraní zbytky nečistot a zápachu. Uvařená a vychladlá střeva lze použít do smažených a dušených pokrmů.
Asi nejoblíbenější čínskou klasikou je střevo smažené na woku. Ke kouskům vysmaženého střeva se přidává fermentovaná pasta z bobulí, česnek, zázvor a zelená cibulka. Střívka se smaží dozlatova a nakonec se přidává sušené i čerstvé chilli. Tím jídlo získá pikantní chuť a křupavou strukturu.
Mnoho lidí upřednostňuje měkčí konzistenci střev, a proto orestovaná střeva dusí v sójové omáčce s klasickou kombinací bylinek, koření, zázvoru a jarní cibulky. Střeva ztmavnou a absorbují lahodné chutě.
V jedné z čínských oblastí (Čcheng-tu) patří k plnohodnotné snídani rýžové nudle s dušeným střevem okořeněné chilli olejem. Největším požitkem je potom zakousnout se do vepřového střeva zároveň s rýžovými nudlemi.
Vietnamská varianta
Mezi největší kulinářské skvosty ve Vietnamu patří v provincii Quang Ngai ve středním Vietnamu restované vepřové střevo s kurkumou a česnekovou pastou.
Mastné křupavé střevo, štiplavá a hořká kurkuma a chuť česneku vytváří jedinečnou kombinaci chutí. Jídlo se podává s dušenou rýží nebo s rýžovými nudlemi. Zajímavostí je, že pokrm pomáhá léčit kašel a chrání před prochladnutím.
Zdroj: martalivesinchina.wordpress.com, shine-cn.translate.goog, scootersaigontour-com
Autor: Lída Kropáčková