Při plánování svatby je jídlo jednou z nejnákladnějších a také nejdiskutovanějších položek. Vybíráme nejen svatební menu, ale také dobroty, kterými pohostíme naše hosty během dne. V každé zemi je zvykem mít na svatbě něco trochu jiného.
Co třeba naše české svatby? Většina lidí si automaticky vybaví třeba knedlíčkový vývar a svíčkovou s knedlíkem. Jsou i další pokrmy, které se na svatbách objevují – plněné rolky, švédské stoly. A jak to mají v Německu? Co se jí na německé svatbě?
Raději večeře než bufet
Většina německých novomanželů upřednostňuje svatební hostiny spíše jako večeře vsedě s formálním, pevně stanoveným menu než formou bufetu.
Najdou se výjimky, kdy na německé svatbě můžete vidět občerstvení ve formě švédských stolů – tam si každý vezme, na co má zrovna chuť.
Ve většině případů je ale svatební hostina pevně daná a skládá se z několika jídel. Zajímavostí je, že Němci obvykle tančí až po snězení posledního chodu.
Vývar nesmí chybět
„Svatební polévka je obvykle kuřecí vývar s kousky masa,“ píše germanfoods.org. Někdy se k polévce podávají Fleischklößchen neboli malé karbanátky.
Součástí svatební polévky jsou špičky bílého chřestu, vaječné nudle nebo tenké nudle a Eierstich – polévková přísada vyrobená z vajec, másla, muškátového oříšku a bylinek smíchaných s mlékem, která se uvaří do ztuhnutí a poté nakrájí na kousky.
Jako druhý chod Tafelspitz
Jako druhý chod svatebního menu se často objevuje rakouský Tafelspitz. Tafelspitz je kus odleženého hovězího nebo mladého býka ze spodní svíčkové uvařený do měkka v zeleninovém vývaru.
Někdy se podává studený a nakrájený na tenké plátky. Oblíbenou přílohou je křenová omáčka, omáčka s remuládou, stříbrnou cibulkou a nakládanými okurkami. Může se podávat i horký s opečenými brambory a jablky.
Sladké koláče
Nedílnou součástí německé svatby jsou také sladké dobroty. Baumkuchen nebo Baumstrietzel jsou koláče, které se vrství medem a mandlemi.
„Proces výroby těchto koláčů je poměrně komplikovaný a časově náročný,“ informuje ilikegermany.com.
Gröner Hein
Tradiční venkovská pochoutka ze severního Německa. Toto jídlo je také v němčině známé jako Birnen, Bohnen či Speck.
Jde o pokrm z jednoho hrnce vyrobený z rozpůlených hrušek, zelených fazolí, trochy něčeho pikantního, silných kousků slaniny nakrájených na čtverečky a samozřejmě brambor.
Zdroj: germanfoods.org, ilikegermany.com
Autor: Karolína Nezbedová