Přiznejme si upřímně, většina lidí příliš nedbá o zdraví svého žlučníku. V našem těle zastává důležitou funkci, a jakmile o sobě začne dávat vědět, rozhodně to není nic příjemného. Úkolem žlučníku je shromažďování žluči – tekutiny, která tělu napomáhá trávit tuky.
Koho někdy potrápila bolest žlučníku, ten nám jistě potvrdí, že je to opravdu bolestivý zážitek. Jakmile žlučník nefunguje tak, jak by správně fungovat měl, dochází k problémům – jedním z nich je například tvorba žlučových kamenů.
Žlučové kameny jsou nepříjemný problém
Někdo kvůli přítomnosti žlučových kamenů trpí více a někdo zase méně. Někteří je mají, ale vlastně o tom ani nevědí, dokud se nedostaví potíže.
„Žlučové kameny mohou vyvolat různé příznaky,“ odhaluje webmd.com. Může se objevit nejen bolest břicha, ale také nadýmání, nevolnost či zvracení.
Pokud se problémy opakují často, dochází k odstranění žlučníku. Před tímto razantním zásahem je možné zaměřit svoji pozornost také na jídelníček.
Ačkoli dieta přímo nezpůsobuje problémy se žlučníkem, a neumí je vyléčit, sledování toho, co jíte, a udržování zdravé hmotnosti vám může pomoci zabránit tvorbě žlučových kamenů.
Co jíst, když vás trápí žlučník?
Pokud vaše strava zahrnuje přemíru nezdravých pokrmů, jídla s vysokým obsahem cholesterolu a tuku, pak máte vyšší šanci, že váš způsob stravování přispěje k rozvoji žlučových kamenů.
Chcete-li problémům předejít, je rozumné zařadit do jídelníčku nízkotučné potraviny. Vaše strava by také měla zahrnovat hodně ovoce a zeleniny.
Zdravé bílkoviny
Do jídelníčku člověka, který třeba má žlučové kameny, nebo člověka, který jim chce předejít, by měly spadat potraviny obsahující rostlinné bílkoviny.
„Sem řadíme například fazole, čočku nebo cizrnu,“ vysvětluje emedicinehealth.com. Zaměřte se také na minimálně zpracované potraviny.
Co se masa týče, asi vás nepřekvapí, že byste měli dát přednost masu libovému. Kuřecí, krůtí nebo králičí maso se dá připravit na mnoho chutných způsobů.
Samozřejmě čas od času a v rozumné míře můžete své chuťové buňky potěšit i hovězím nebo vepřovým masem, případně si dopřát nějaký ten fast food. Nic se ale nemá přehánět.
Na jaká jídla si dát pozor?
Stejně jako existují potraviny, které jsou při problémech se žlučníkem vhodné, existují i takové, které naopak mohou vyvolat velmi nepříjemný žlučníkový záchvat.
Nikoho nepřekvapí, že na tento seznam patří tučná a smažená jídla. Řadí se sem také mléčné výrobky, příliš sladké pokrmy nebo kyselé potraviny.
Pozor byste si měli dát i na sycené nápoje, problémy mohou vyvolat také vejce. V rozumné míře vám neuškodí žádná z těchto surovin – proto myslete na pravidlo „všeho s mírou“.
Zdroj: webmd.com, emedicinehealth.com
Autor: Karolína Nezbedová