V Čechách, na Moravě ani ve Slezsku bychom zřejmě nenašli člověka, který nikdy v životě neochutnal jablko. Toto ovoce bychom ostatně měli konzumovat častěji, protože je nejen chutné, ale také zdravé.
Původ a rozšíření jablek
Původním druhem je jabloň Sieversova (Malus sieversii), což je strom, který rostl ve Střední Asii. Tento předek většiny odrůd dnes pěstovaných jabloní byl domestikován v Kazachstánu, odkud se rozšířil do dalších oblastí světa včetně toho antického. Jablko se postupem času stalo velmi oblíbeným ovocem, jehož cennost se projevuje i v kultuře. Jednou z insignií moci králů bylo po staletí královské jablko, které bylo korunovačním klenotem v mnoha zemích.
Odrůdy jablek a kde je ochutnat
V současné době je v České republice možné běžně narazit na více než 300 odrůd jablek. Pokud se vám zdá tato cifra vysoká, vězte, že variabilita je mnohem širší. Odhaduje se, že celosvětově existuje kolem 35 tisíců odrůd jablek! Toto ovoce dnes samozřejmě seženete na každém rohu, protože jej nabízejí takřka všechny obchody s potravinami. Pořídit si jej také můžete na farmářských trzích, z nichž některé jsou přímo zaměřeny na jablka. Obvykle si na nich lze pořídit nejen samotné ovoce, ale také mnoho produktů, jež se z něj vyrábí.
Využití jablek v kuchyni
Mnoho z nás si z dětství vzpomíná na jablečný závin, které vždy v neděli pekly naše maminky či babičky. Jablka lze ale konzumovat syrová, stejně jako sušená. Připravit si z nich můžete mnoho druhů jablečných koláčů i mnoho dalších sladkých pokrmů. Oblíbená je např. žemlovka, tedy nákyp z jablek a bílého pečiva. Toto ovoce lze ale použít i k masu. Taková kachna s jablky je určitě výtečným obědem. Z jablek se navíc připravují také nápoje – džusy, šťávy a destiláty (calvados apod.).
Léčivé účinky jablek
Jablka obsahují velké množství vitamínu C, ale také minerální látky (draslík, železo, měď, vápník nebo hořčík), vlákninu anebo pektin. Mají antioxidační vlastnosti a chrání tak organismus proti působení volných radikálů. Tím se mohou dokonce podílet na prevenci rakoviny. Kladný vliv mají také na trávicí soustavu, když např. čistí střeva. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, neboť snižují hladinu cholesterolu, krevní tlak či krevní cukry. Zároveň posilují imunitu a dásně a chrání mozek, a to proti Parkinsonově či Alzheimerově chorobě.
Zajímavosti o jablku
- Jablka ve skutečnosti nejsou pravým plodem. Jedná se totiž o malvice. Patří tedy do stejné skupiny jako např. hrušky, kdoule anebo mišpule.
- Tisíce odrůd jablek se liší velikostí i barvou. Mohou být zelená, žlutá či červená. Existují však také druhy, u kterých se jednotlivé barvy prolínají.
- Každoročně je vypěstováno přes 50 milionů tun jablek. Pěstují se přitom v mírném pásmu po celém světě. Největšími producenty jsou Čína a Spojené státy americké.
- Královské jablko nepatřilo ke korunovačním klenotům pouze v Českém království. Dokonce je součástí i několika současných monarchií – Spojeného království, Norska a Dánska.
- Jablka mohou prospět nejen našemu zdraví, ale pomáhají rovněž zhubnout. Obsahují totiž málo kalorií. Navzdory obsahu sacharidů se navíc v podstatě jedná o bezpečnou potravinu pro diabetiky.