Další méně známá dieta, o které jste třeba ještě nikdy předtím neslyšeli. A pokud ano, pak si s největší pravděpodobností asi neumíte představit, jak tahle dieta vlastně funguje a na jakém principu se zakládá.
Je pravdou, že dieta bez lektinu nepatří mezi ty nejprofláklejší, které by znal každý. Přesto ale existuje, a co víc – našla si příznivce, kteří se ji rozhodli vyzkoušet a dodržovat. O co vlastně jde? Co je tahle dieta zač a jak funguje?
Co je to lektin?
Nejdříve bychom se měli zaměřit na vysvětlení pojmu lektin. Ne všichni jsou totiž v těchto termínech zběhlí, a možná ani vy netušíte, o co jde.
Lektiny jsou bílkoviny, které se nacházejí především v luštěninách a obilovinách. Existují různé druhy lektinu. Některé jsou neškodné a jiné, jako jsou ty ve fazolích, mohou způsobit zažívací potíže, pokud nejsou správně uvařeny.
„Lektiny mohou u některých lidí způsobit špatné trávení,“ potvrzuje healthline.com. Mohou také stát za vznikem zánětů nebo dalších onemocnění.
Co je dieta bez lektinu?
Nyní už se dostáváme přímo k dietě. Určitě vás zajímá, jak tento druh diety funguje. Název napovídá, že přikazuje vyřadit z jídelníčku lektin. Ale co dál?
„Při bezlektinové dietě vyloučíte potraviny obsahující lektiny,“ vysvětluje verywellfit.com. Z vaší stravy tak zmizí pšenice a další obiloviny, mléčné výrobky z kravského mléka, fazole a čočka, téměř veškeré ovoce a mnoho zeleniny.
Dieta bez lektinu na rozdíl od mnoha dietních plánů nespecifikuje, kdy musíte jíst. Neomezuje ani kalorie či velikost porcí, takže můžete jíst až do sytosti.
Odborníci před touto dietou varují
Dieta bez lektinu nabádá k tomu, abyste z jídelníčku vyřadili veškeré potraviny, ve kterých se lektin vyskytuje. Má to však svá „ale“.
Tyto potraviny rostlinného původu totiž obsahují důležité živiny, včetně vlákniny a různých mikroživin. Odborníci jsou proto k této dietě velmi skeptičtí.
Mnoho zdravotníků vyjádřilo obavy, že odstranění tak velkého množství potravin by mohlo znamenat, že přijdete o cenné živiny, které vaše tělo nutně potřebuje, aby mohlo fungovat správně.
Jsou lektiny opravdu tak špatné?
Možná vám hlavou proběhla otázka, jestli jsou ty lektiny skutečně tak škodlivé pro vaše zdraví, že byste je měli kompletně vyřadit.
Lektiny jsou proteiny, které se vážou na sacharidy. Jsou přítomny v mnoha rostlinných potravinách a některých živočišných produktech.
Dobrou a jistě i uklidňující zprávou je fakt, že při správném uvaření by vám jídla, která obsahují lektiny, neměla dělat žádné potíže.
Zdroj: healthline.com, verywellfit.com
Autor: Karolína Nezbedová