Avokádo je druh ovoce, které je původem z Mexika. Hodí se do spousty slaných i sladkých receptů, někdy se však stane, že spotřebujete pouze jeho část. Jak naložit se zbytkem, který rychle hnědne?
Avokádo zhnědne za pár sekund. Když se dužina dostane do styku se vzduchem, rychle oxiduje. Existuje však trik, jak jej uchovat tak, aby si zachovalo svou barvu, chuť a konzistenci.
Z avokáda vyjměte pecku a oloupejte jej, jak jste zvyklí. Nakrájenou dužinu poté vložte do mělké misky s vodou. Takto vydrží čerstvé do dalšího použití.
Tento postup lze ještě vylepšit o jeden tip, a to, že umístíte nádobu do lednice. Avokádo tak vydrží ještě déle.
Vybírejte podle toho, kdy jej plánujete použít
Pokud plánujete avokádo použít až za delší dobu, vybírejte plody, které jsou ještě zelené a tvrdší. Nechte jej dozrát při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo. Zrání může trvat až pět dní, proto nezapomeňte průběžně kontrolovat jeho zralost.
Zralé avokádo je měkčí a má tmavší slupku. Mělo by se spotřebovat do dvou až tří dnů od nákupu, jinak se zkazí.
Zakoupené celé avokádo do lednice nepatří. Pokud jej tam přece jen dáte, umístěte ho do přihrádky pro zeleninu. Je nutné, aby teplota neklesla pod 10 stupňů. Celé avokádo se skladuje mnohem snáze, jelikož slupka chrání dužinu před oxidací a zhnědnutím.
Využijte další z osvědčených tipů
Existuje spousta dalších triků a tipů, jak uchovávat avokádo. Zkuste jeden z nich a naučte se skladovat avokáda správným způsobem.
Pokud spotřebujete pouze půlku, vždy použijte tu bez pecky. V druhé polovině pecku ponechejte. Následně umístěte avokádo do uzavíratelného sáčku, ze kterého je nutné vypustiti co nejvíce vzduchu a uzavřít jej.
Mezi nejlepší se řadí i postup, kdy se rozřízlá strana avokáda pokape citronovou šťávou a uloží do umělohmotné krabičky.
Další možností je oloupat a nakrájet cibuli na větší kousky a vyložit jimi krabičku. Na cibuli pak položit avokádo tak, že rozřízlá strana bude nahoře.
Nezoufejte, pokud jste jej rozkrojili ještě nezralé
Pokud se stane, že po rozkrojení avokáda zjistíte, že ještě není úplně zralé, nepropadejte zoufalství. Pokapejte dužinu citronovou nebo limetkovou šťávou, přiložte obě půlky zpět k sobě a zabalte je do plastové fólie. Pak jej vložte do lednice a kontrolujte zralost.
A co dělat s avokádem, které nemáte možnost v nejbližších dnech spotřebovat? Jde i zamrazit! Postup je následující: oloupané a vypeckované avokádo vložte do mixéru a přidejte trochu citronové šťávy. Poté rozmixujte do hladka. Pyré dejte do mrazícího sáčku a vymačkejte všechen vzduch. Jelikož šťáva pronikne celou dužinou, zabrání zhnědnutí. Takto zamražené vydrží avokádo až pět měsíců.
Zdroje: carujeme.cz, dailymail.co.uk, allrecipes.com
Autor: Silvie Grulichová