Ať už jsou to kynuté buchty, sladké sušenky s čokoládou nebo kterýkoli jiný moučník – ve většině případů jsme v rámci receptu vyzváni, abychom kromě všech ostatních ingrediencí přidali také určité množství másla.
Máslo si nemusíme jen mazat na pečivo. Někdo na něm s oblibou smaží, jiný na něho nedá dopustit tehdy, kdy se rozhodne sobě nebo rodině upéct něco sladkého. Co když ale zrovna máslo nemáte nebo jako na potvoru dojde? Čím ho můžete při pečení nahradit?
Když máslo není…
Už jste někdy zažili situaci, kdy jste se rozhodli něco upéct (nebo uvařit) a najednou jste zjistili, že vám nějaká surovina chybí?
Ve většině případů není nutné přípravu jakékoli dobroty hned vzdát, protože se vždy najde minimálně jedna alternativa, která vám vytrhne trn z paty.
Jinak tomu není ani v případě másla. Pokud vám dojde, nebudete ho mít dostatečné množství nebo ho jednoduše nebudete chtít použít, níže najdete hned několik vhodných náhražek, které se v receptu hrdě ujmou role klasického másla.
Margarín
Asi nejběžnější náhražkou másla během pečení je margarín. Můžete ho použít prakticky do kteréhokoli sladkého receptu.
Používá se ve stejném množství jako máslo, stačí se tedy řídit receptem a jen zaměnit suroviny – množství zůstane stejné.
Olej
Další náhražka másla, která napadne mnoho lidí, je olej. Ten má doma po ruce asi každá hospodyňka – ať už používá olej rostlinný, nebo třeba olivový.
Oleje se při pečení doporučuje dávat o něco méně než másla. Přidávejte ho do receptu postupně a řiďte se konzistencí těsta.
Podmáslí
Web delishably.com radí nahradit při pečení máslo podmáslím. Použijte ho ale poloviční množství, než kolik másla udává recept.
Může se stát, že výsledný moučník bude mít trochu jinou strukturu, než kdybyste použili máslo. Na chuti se to ale neodrazí, není se proto čeho bát.
Smetanový jogurt
Některé hospodyňky vyzkoušely vyměnit máslo za smetanový jogurt – samozřejmě klasický bílý, neochucený. V receptu nahradí máslo ve stejném množství.
Kokosový olej
Kokosový olej nachází v domácnostech stále větší využití, a to nejen v kuchyni, ale například i tehdy, pokud jde o péči o pleť.
Dá se na něho spolehnout jako na náhražku za máslo, když se rozhodnete péct? Podle webu tasteofhome.com určitě ano.
Kokosový olej dodává sladkostem trochu tropického nádechu, ale je to skvělá náhrada másla. V receptu ho nahraďte za máslo ve stejném množství.
Zdroj: delishably.com, tasteofhome.com
Autor: Karolína Nezbedová