Tzatziki patří mezi pokrmy, které dobře znají milovníci řecké kuchyně. Jedná se o tradiční přílohu k nejrůznějším pokrmům, jež se výtečně hodí i k mnoha jídlům z české kuchyně.
Jaký je původ přílohy tzatziky?
Tzatziki (někdy také tsatsiki, čti zaziki) jsou předkrm, který původně pochází z Řecka. V současné době jsou právě zdejší varianty nejznámější, nicméně podobná jídla bylo již dlouho připravována také v dalších částech světa. Ačkoli se svým složením poněkud liší, známá jsou třeba také z oblasti Bulharska, Přední Asie (Irák a Irán) či z Kavkazu. Buď jak buď, aktuálně se z tzatziků stal oblíbený pokrm po celém světě a běžně je můžeme ochutnat i v České republice.
Kde můžeme tzatziki ochutnat?
Ještě dlouho po roce 1989 byly na našem území tzatziki takřka neznámé. Povědomost o nich měli pouze ti Češi, kteří navštívili (především) Řecko. I dnes ostatně platí, že pokud budete pobývat v tomto jihoevropském státě, rozhodně si pravé tzatziki sežeňte. Řecké předkrmy (tzv. mezédes) jsou totiž obecně vyhlášené (patří sem např. i sýr feta nebo taramasaláta, tedy pasta z rybích jiker). Aktuálně však můžete tzatziki ochutnat rovněž u nás, neboť se dají pořídit v běžné distribuční síti. Navíc jsou součástí gyrosu, tzn. masnému pokrmu, který se prodává v rychlých občerstveních.
Tzatziki v české kuchyni
Tzatziki jsou směsí několika ingrediencí. Základem je pravý řecký jogurt, ale nedílnou součástí jsou rovněž okurky, česnek, kopr, olivový olej, sůl a pepř. Někdy do nich navíc bývají přidávány i další přísady (máta, petržel, citrónová šťáva), ale existují také další varianty. V každém případě se hodí k různým druhům pečeného či grilovaného masa, k zelenině nebo do salátů. Pokud tedy hledáte tip na svěží letní přílohu, tzatziki určitě vyzkoušejte. Používat je však samozřejmě můžete celoročně, a to třeba jako alternativu za tradiční českou tatarku.
Vliv tzatziků na naše zdraví
Tzatziki rozhodně nepatří mezi nejzdravější přílohy, které aktuálně můžete sehnat. Použijete-li na druhou stranu čerstvou domácí zeleninu a mořskou či himálajskou sůl, budou pro vaše zdraví přínosnější. Záleží ale také na použitém jogurtu. Pochopitelně platí, že čím méně tučný jogurt, tím méně škodlivé tzatziki budou. Koneckonců pro lidi, kteří dlouhodobě bojují s přebytečnými kilogramy, by mělo být samozřejmostí, že jsou při přípravě tzatziků tučné jogurty „pasé“.
Zajímavosti o příloze tzatziki
- Ačkoli jsou tzatziki řeckým slovem, jeho původ je nutné hledat v turečtině. Pochází totiž ze slova cacık, což je označení pro jídlo, které je tzatzikům velmi podobné.
- Z předchozích řádků již zřejmě vyplývá, že jsou tzatziki velmi oblíbené rovněž v Turecku. Pokud tedy budete pobývat v Malé Asii, rovněž zde můžete tuto přílohu ochutnat na mnoha místech.
- Jak už jsme zmínili, tzatziki jsou součástí známého gyrosu. V řecké kuchyni se ale používají i jako příloha k dalším tradičním pokrmům. Jde především o souvlaki, což je maso a zelenina grilované na špejli.
- V Řecku a Turecku se tzatziki používají především jako příloha, v některých dalších částech světa jsou ale konzumovány jako samostatné jídlo s pečivem. Někdy se ale využívají i jako předkrm.
- Tzatziki se liší podle toho, ve které části Řecka je ochutnáte. Pokud se tedy budete chlubit, že jste měli ty jediné pravé tzatziki, nic takového v podstatě neexistuje. Některé přísady se totiž oblast od oblasti odlišují.