Přesolené jídlo je noční můra asi každého kuchaře. A je úplně jedno, jestli vaří v restauraci pro desítky lidí, nebo jestli jde o maminku od rodiny, která připravuje něco dobrého na zub pro své nejbližší.
Je to noční můra, kterou jsme si někdy na vlastní kůži zažili asi úplně všichni. Někdy to totiž jednoduše „ujede“ a jídlo je slanější, než by mělo být. Co dělat v takovém případě? Dá se přesolené jídlo zachránit, nebo je automaticky odsouzeno k výletu do koše?
Zachrání to voda?
Pokud se vám stane, že přesolíte třeba polévku, asi nejjednodušší záchranou je přidat další vodu. Jinými slovy polévku naředit.
Přidat můžete i vývar, máte-li ho zrovna po ruce. Důležité je naředit pokrm něčím, co samo o sobě neobsahuje sůl. To by bylo jako házet na zeď hrách.
Smetana nebo mléko
Další alternativou je pokusit se přesolený pokrm zachránit tím, že do něho nalijete mléko či smetanu. Funguje to jako s vodou, ale smetana nebo mléko se více hodí například do omáček.
„Krémové ingredience mohou působit proti slanosti určitých potravin,“ odhaluje sheknows.com. Když jsou přidány v tekuté formě do tekutého receptu, mohou je dokonce částečně zředit.
Pokud připravujete omáčku, přidáním mléka nebo husté smetany ji zředíte. Dokonce můžete rajčatové omáčky, pesta a další proměnit ve smetanové omáčky, abyste je zachránili.
Pomáhá brambor, nebo ne?
Možná jste někde četli nebo slyšeli, že do pokrmu, který jste přesolili, stačí vhodit syrovou bramboru, která do sebe přebytečnou slanost natáhne.
Ve skutečnosti to ale až tak nefunguje. Brambory sice absorbují část tekutiny, a proto jsou samy o sobě slané, ale ve skutečnosti neodstraňují přebytečnou sůl.
Zdvojnásobte množství
Máte-li dostatek ingrediencí, zdvojnásobte recept nebo udělejte o polovinu více, pak to po troškách promíchejte se slanou dávkou, dokud nedosáhnete požadované chuti.
Pokud si to díky zásobám surovin můžete dovolit, je tohle podle foodnetwork.ca další poměrně snadný způsob, jak pokrm zachránit. A ještě na tom vyděláte, protože ho budete mít více.
Suroviny navíc
Podaří-li se vám přesolit pokrm, který snese nějaké suroviny navíc, využijte toho ve svůj prospěch. Můžete přidat extra porci zeleniny.
Hodí se nejen již zmíněné brambory, ale také propláchnuté fazole nebo vařená nesolená rýže. Cokoli navíc, co do sebe vtáhne trochu slanosti a není samo o sobě slané.
Zdroj: sheknows.com, foodnetwork.ca
Autor: Karolína Nezbedová