Když je žena těhotná, často slýchává názory, že jí za dva. Je pravdou, že během těhotenství prostřednictvím své stravy živí také miminko, které nosí pod srdcem.
Ani po porodu ale nemůže maminka myslet jen sama na sebe. Už sice miminko nenosí v bříšku, přesto si musí dávat pozor na to, co jí. Zvláště když své dítě kojí.
Kojení je to nejlepší pro miminko
Na tom se jistě shodneme. Pro malá miminka neexistuje nic lepšího než mateřské mléko, prostřednictvím kterého získávají důležité živiny.
Má-li žena tu možnost, určitě by měla své dítě kojit, a to co nejdéle to bude možné. Nebo pohodlné, což maminky jistě pochopí.
Pokud kojíte, musíte myslet na co, čím se stravujete a z jakých surovin se skládá váš jídelníček. Jsou totiž potraviny, které jsou vhodné, a pak takové, kterým byste se měla vyvarovat.
Co jíst, když kojíte?
Pro kojící maminky jsou vhodné potraviny bohaté na bílkoviny, jako je libové maso, vejce či mléčné výrobky.
Kojící maminka může jíst v podstatě vše, na co byla zvyklá. Pamatujte, že každé miminko je jiné. Zatímco jedno bude podrážděně reagovat třeba na syrovou cibuli nebo čočku, jinému problém dělat nemusí.
„Konzumace různých potravin během kojení změní chuť vašeho mateřského mléka,“ dodává mayoclinic.org. Vaše dítě tak bude vystaveno různým chutím, což mu může pomoci snadněji přijímat pevnou stravu.
Potraviny bohaté na minerály
Vybírejte potraviny bohaté na železo, bílkoviny a vápník. Mezi dobré zdroje železa patří čočka, obohacené obiloviny, listová zelená zelenina, hrášek a sušené ovoce, jako jsou rozinky.
Abyste svému tělu pomohli vstřebávat železo, jezte potraviny bohaté na železo s potravinami s vysokým obsahem vitamínu C, jako jsou citrusové plody.
Do jídelníčku tak podle theeverymom.com můžete zařadit i celozrnné těstoviny, které jsou bohaté na železo a další minerály.
Na co si dát pozor?
Co nejíst během kojení? To je otázka, kterou si jistě položí každá novopečená maminka. Neexistuje žádná potravina, která by byla striktně zakázaná.
Ano, například alkohol je věc, které se každá rozumně smýšlející maminka automaticky vzdá. Mezi další potraviny, kterým se maminky vyhýbají, jsou sushi nebo mořské plody.
Hlavně ze začátku si dávejte větší pozor na nadýmavé potraviny, které by u miminka mohly vyvolat bolesti bříška.
Vypozorujte, jak vaše dítko reaguje třeba na čočku, hrách, fazole nebo čerstvé pečivo. Pozor byste si také měla dát na typické alergeny – například med, čokoládu nebo oříšky.
Zdroj: mayoclinic.org, theeverymom.com
Autor: Karolína Nezbedová