Ackee: Ovoce, které vypadá nevinně, ale může vás i zabít

Zdroj: Shutterstock

Může vás zmást podobně jako rajče. I to totiž považujeme za zeleninu a zrovna tak s ním i v kuchyni nakládáme. Technicky je to ale ovoce. A podobný osud potkal i ackee – jedno méně známé ovoce, které je považováno za zeleninu.

Ve skutečnosti se jedná o národní ovoce Jamajky, které má svoji nezastupitelnou roli v národním jídle země – ackee a slané ryby.

Co je ackee?

Že jste o tomto ovoci, které se tváří jako zelenina, doposud neslyšeli? Rozhodně nejste jediní. Většina lidí ho totiž vůbec nezná.

„Ackee roste na stálezelených stromech a je dostupné po celý rok,“ píše thespruceeats.com. Nejhojněji roste na Jamajce, kde se uctívá jako národní ovoce.

Plody ackee jsou plně vyvinuté, zralé a vhodné k vaření. Jsou-li lusky ovoce zbarvené do jasně červené barvy, dají se velmi snadno rozpůlit a uvnitř odhalí jedlé plody.

Ovoce, které se usmívá

Na Jamajce se mezi místními ovoci přezdívá „usmívající se“ nebo také „zívající“ ovoce. Může za to přirozený vzhled ackee, který zkrátka působí tak, jako by se usmívalo nebo zívalo. Když máte alespoň špetku představivosti.

Nezralé ackee je jedovaté

Pokud si pochutnáte na dostatečně zralém ovoci, pak se vám nemůže nic stát. Jediné, co vás pravděpodobně zarazí, bude jeho typická chuť, která nemusí vyhovovat každému mlsnému jazýčku.

Jinak je tomu v případě, kdy se vám do rukou dostane nezralé ackee. „Nezralé ackee je nebezpečné,“ varuje rxlist.com a dodává, že je nebezpečné i v případě, kdy se uvaří.

Nezralé ovoce v sobě totiž obsahuje jedovaté chemikálie, které mohou způsobit poškození jater. Konzumace nezralého ackee také může způsobit velmi nízkou hladinu cukru v krvi, křeče, a v těch nejextrémnějších případech dokonce i smrt.

Nepomůže ani vaření. Za vším stojí nepřirozená aminokyselina známá jako hypoglycin. Nezničí se ani procesem vaření či konzervováním.

Na Jamajce je k dostání všude, v USA jsou opatrnější

Produkce ackee je na Jamajce rozšířená a tato země ovoce konzervuje a vyváží do celého světa. Také ho zde seženete čerstvé, a to prakticky všude.

Na druhou stranu ve Spojených státech jsou, pokud jde o ackee, daleko opatrnější. Dovoz čerstvého ovoce je Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zakazován a problémy jsou i s konzervovanou variantou.

Konzervované ackee musí být na tzv. zeleném seznamu, což jinými slovy znamená, že jej FDA zkontroloval a ujistil se, že je bezpečné.

Zdroj: thespruceeats.com, rxlist.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz