V posledních desetiletích byl nejprodávanějším pečivem chléb z bílé pšeničné mouky, k jehož vykynutí se používá aktivní droždí. Dnes se ovšem začínáme opět vracet k celozrnnému kváskovému pečivu, mezi které patří i žitný chléb.
Historie chleba, nejen toho žitného
Chléb v různých variantách je jednou ze základních potravin na mnoha místech světa. Historie tohoto pokrmu se začala psát již před zhruba 6 000 lety. Tehdy se ve starověkém Egyptě vyráběl chléb v podobě placky se zákvasem. Jednalo se tedy vlastně o takový pita chléb. Během dalších staletí však začaly vznikat další a další varianty, které se lišily typem použité mouky i kynutím.
V České republice je dlouhodobě nejoblíbenější pšeničnožitný chléb s droždím, které bývá nazýván také konzumní chléb anebo Šumava. V posledních letech se s důrazem na zdravější životní styl ale stále více prodávají i další druhy. Mezi ně patří i celozrnný chléb z žitné mouky, jenž kyne za pomoci kvásku. Tak se vlastně vracím k původní receptuře, která byla běžná až do 19. století.
Kde můžeme žitný chléb ochutnat?
Vzhledem k vzrůstající poptávce k alternativám ke klasickému konzumnímu chlebu, si lze žitný chléb pořídit na každém kroku. Seženete jej ostatně i na stále populárnějších farmářských trzích. Chcete-li si opravdu pochutnat, můžeme vám doporučit i 100% žitný chléb z Koláčkovy pekárny, která se specializuje právě na tuto variantu pečiva. A budete-li pobývat v Německu, u našich západních sousedů určitě ochutnejte Pumpernickel, tedy chléb z žitné mouky a šrotu, jenž se peče při nízké teplotě (120 °C) až 24 hodin. Tmavý žitný chléb je pak zcela běžný také v Rusku.
Jak se peče žitný chléb? Bez formy se neobejdete
Stoprocentně žitný chléb si sice můžete upéct i doma, neobejdete se však bez formy. Ostatně pecen pravého žitného chleba neseženete nikde. Při jeho pečení se totiž používá kvas na místo droždí a i díky dalším vlastnostem těsto nedrží pohromadě natolik, abyste jej šlo vytvarovat. Struktura 100% žitného chleba se totiž utváří až při pečení, tedy nikoli ještě před tepelnou úpravou.
Proč je žitný chléb zdravější?
Žitný chléb je obecně považován za zdravější než běžně používané pečivo z pšeničné mouky. Jak pšenice, tak aktivní droždí totiž způsobují potravinovou intoleranci. U bílého pečiva je navíc ze zrn odstraněn klíček, jenž je zdrojem většiny účinných látek. Celozrnné žitné pečivo je tedy skutečně výtečnou alternativou, už jen proto, že je klíček stále přítomen a navíc obsahuje méně lepku.
V každém případě vás žitný chléb dokáže zasytit, čímž pomáhá odstranit časté pocity hladu. Může se tedy podílet na redukci tělesné hmotnosti. Doporučován je ovšem rovněž diabetikům a lidem s vysokou hladinou cholesterolu, protože zpomaluje vstřebávání cukrů a tuků. Kladný vliv má navíc také na kardiovaskulární systém a pomoci může i lidem, kteří trpí zácpou.
Zajímavosti o žitném chlebu
- Žito je výtečným zdrojem mnoha účinných látek, žitný chléb ale zároveň velmi dobře chutná. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že byste jej museli konzumovat se sebezapřením.
- Ačkoli lze dnes sehnat v mnoha variantách knäckebrot neboli křupavý chléb, ten pravý se vyrábí z žitné mouky, která je smíchána s vodou a se solí.
- Několikrát jsme zmínili, že žitný chléb patří mezi kváskové pečivo. Co je tedy vlastně kvásek? Jedná se o kvasicí těsto, jež působí jako přírodní kypřící prostředek.