Cukrovka je závažné onemocnění, které i přesto mnoho lidí bere na lehkou váhu. Jde o onemocnění látkové výměny, při kterém v těle nedochází k dostatečné přeměně cukrů. Zároveň dochází k poruše zpracování bílkovin, tuků a minerálních látek.
Pro cukrovku je typická zvýšená hladina glukózy v krvi. Člověk trpící cukrovkou se sice nemůže úplně vyléčit, ale pokud dodržuje správnou životosprávu a přemýšlí nad jídelníčkem, pak může žít bez větších omezení.
Diabetik se musí v jídle hlídat
Především ze začátku může být pro diabetika náročné zvyknout si, že už nemůže jíst úplně všechno, jak tomu byl možná doposud zvyklý.
Některé potraviny jsou do cukrovkářova jídelníčku vhodné, jiné tam naopak nemají co dělat. Když si dáte jednou za čas „zakázanou“ potravinu, svět se nezboří.
Pamatujte, že nejlepší cestou je jíst různé zdravé potraviny ze všech skupin potravin, abyste tělu zajistili všechny živiny, které potřebuje.
Co můžete jíst, když máte cukrovku?
Ačkoli je zelenina považována za zdravou součást jídelníčku a rozhodně to nelze zpochybnit, pokud máte cukrovku, musíte se mít na pozoru.
Ne všechny druhy zeleniny jsou totiž pro diabetiky vhodné. Můžete jíst neškrobové druhy zeleniny, kam patří mrkev, brokolice, paprika nebo rajčata. Pokud jde o ovoce, dopřejte si třeba meloun, jablka nebo banán.
A co maso?
Maso do jídelníčku diabetika patří. Web diabetes.org.uk ale radí: „Zkuste vyměnit červené a zpracované maso.“ Místo něho jezte králičí, krůtí nebo kuřecí maso. Dopřávejte si ryby.
Protein můžete získávat i z dalších vhodných potravin. Zmíníme například vejce či náhražky masa, jako je třeba tofu.
Čemu se raději vyvarovat?
Pokud by z vaší stravy něco mělo zmizet, pak jsou to smažená jídla. „Dejte si pozor i na potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a trans-tuků,“ varuje niddk.nih.gov.
Nevhodné jsou také potraviny obsahující vysoké množství soli – takové potraviny jsou ale nezdravé obecně, sůl je určitě rozumné omezit, ať už máte cukrovku, nebo žádnou nemocí netrpíte.
Pečivo a sladkosti
Na seznam nevhodných potravin pro lidi mající cukrovku spadají i cukrovinky. I když milujete sladké, klasické dobroty by z vaší stravy měly zmizet. Naštěstí existuje mnoho dia alternativ, stačí si jen vybrat.
Zapomenout nesmíme ani na pečivo. Diabetici by se měli vyvarovat klasickému bílému pečivu a vyměnit jej za celozrnné.
Zdroj: niddk.nih.gov, diabetes.org.uk
Autor: Karolína Nezbedová