Sannakji: Pokrm z živé chobotnice, který může šokovat i ty nejodvážnější jedlíky. Následky mohou být tragické

Zdroj: Shutterstock

Je to slané, lepkavé a žvýkavé. Tak by asi většina těch, kdo tenhle pokrm někdy ochutnali, netradiční kulinářský zážitek popsali. Pouliční jídlo z chobotnice opravdu dokáže udělat nezapomenutelný dojem a šokovat i ty, kteří se jen tak něčeho nezaleknou.

Tradiční jídlo pocházející z Jižní Koreje nese název sannakji a nezasvěcení si stěží budou umět jen podle názvu představit, o co vlastně jde.

Chutná vám čerstvé sushi?

Pokud patříte mezi milovníky čerstvého sushi, pak by vás i sannakji mohlo oslovit. Na tento pokrm běžně narazíte v korejských stáncích s pouličním občerstvením.

„Doporučuje se ho spárovat se ssamjangem a zeleným čajem,“ radí web tasteatlas.com. Ssamjang je hustá kořeněná omáčka.

Kroutící se chobotnice

Měli byste vědět, že se sannakji podává okamžitě po nakrájení. Co to znamená? Nelekejte se, ale jídlo na talíři se vám díky tomu může hýbat. Objevily se i případy, kdy se chobotnice „zachytila“ strávníkovi v jícnu, a ten se následně udusil.

I z toho důvodu, že se pokrm na talíři může krátce po naporcování a servírování ještě cukat, se sannakji přezdívá kroutící se chobotnice.

Jak se připravuje?

Podle webu foodandwine.com je k přípravě tohoto pro někoho možná děsivého jídla zapotřebí ostrý nůž a nebojácný kuchař.

„Mnoho Korejců také sní chobotnici celou tak, že ji omotají kolem hůlek a strčí si ji do úst.“

Na ulicích se ale častěji setkáte s tou variantou, že vám bude chobotnice klasicky nasekána na menší kousky.

Chuť dokáže překvapit

Pokud jsme vás do této chvíle ještě neodradili a zajímá vás, jak sannakji vlastně chutná, pokusíme se vám chuť tohoto pokrmu popsat.

Kdo totiž někdy sannakji ochutnal, ten mluví o extrémně jemné chuti, která je ale neodmyslitelně spojená se slizkou a žvýkavou texturou.

Takže ačkoli chuť není kdovíjak výrazná, touhu ochutnat sannakji může překazit fakt, že byste si do pusy museli strčit něco odporně slizkého, co se vlastně nedá pořádně kousat.

Zdroj: tasteatlas.com, foodandwine.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz