Vejce století jsou známá také jako stoletá vejce. Někde se o nich dokonce mluví jako o vejcích tisíciletí. Většina lidí ani netuší, že nějaký takový pokrm existuje. Natož pak aby si dokázali představit, o co vlastně je.
Nejdříve vás uklidníme. Ačkoli se o nich mluví jako o vejcích století (či dokonce tisíciletí), rozhodně se nejedná o surovinu, která by někde ležela stovky let. Pojďme si tenhle netradiční a pro mnoho lidí jistě neznámý pokrm společně představit.
O co jde?
Jako vejce století se označují speciálně upravovaná vejce. „Používají se kachní, křepelčí nebo slepičí vejce,“ informuje The Huffington Post.
Proces výroby rozhodně netrvá stovky ani tisíce let. Ve skutečnosti trvá od několika týdnů do několika měsíců. Součástí procesu výroby je namáčení vajec ve fyziologickém roztoku.
Roztok se zpravidla skládá z jílu a soli. Někde se ale do roztoku přidává i popel, nehašené vápno nebo rýžové slupky.
Jak se jim říká?
Už jsme zmínili pojmenování jako vejce století, stoletá vejce nebo také tisíciletá vejce. Například v Číně se jim ale říká vejce s borovým vzorem.
V Thajsku pak tento pokrm najdete pod názvem khai yiao ma, což lze přeložit jako vejce z koňské moči.
Výroba
„V ideálním případě se stoletá vejce vyrábí tak, že se syrová vejce na několik měsíců skladují ve směsi dřevěného popela, soli, vápna a možná čaje s rýžovou slámou nebo jílem,“ vysvětluje thoughtco.com.
Díky alkalickým chemikáliím dojde ke zvýšení pH vejce, což spustí rozklad některých bílkovin. Procesem konzervování dojde k tomu, že se skořápka stane skrvnitou, bílek se změní na tmavě hnědou želatinovou hmotu a žloutek získá tmavě zelenou barvu a krémovou konzistenci.
Co říká legenda?
Legenda o stoletých vejcích vypráví, že se vylíhla náhodou. Údajně prý zakutálená kachní vejce našel bezejmenný rolník v jámě s blátem.
Ačkoli vejce opravdu hodně zapáchala, onen rolník překonal odpor a vejce přeci jen ochutnal. Chuť jej oslovila natolik, že se pokusil napodobit proces výroby.
Podle všeho se mu to povedlo a vejce jsou dnes podávána jako velká delikatesa. Pochutnat si na nich můžete zejména v Číně.
Zdroj: huffpost.com, thoughtco.com
Autor: Karolína Nezbedová