Zatímco dříve byly vyhazovány jako zbytky, v 90. letech se začaly stávat hojně vyhledávaným pokrmem. Mysleli jste si, že sýr plný výkalů byl ten největší extrém? V tom případě je na čase, abyste poznali další světovou lahůdku.
Dnes si něco povíme o japonské dobrotě, která vás vyděsí už na první pohled. Nikoli ten váš – tenhle pokrm se totiž dívá na vás. Už jste někdy slyšeli o nejděsivějším jídle na světě, kterým jsou údajně tuňákové oči?
Návrat do minulosti?
Ne tak docela. Ano, tuňákové oči byly dříve vyhazovány jako odpad, který nenacházel využití a nikdo o něho nejevil zájem. Jenže to se v průběhu 90. let změnilo.
Právě v této době se o tuhle pochoutku začalo zajímat stále více lidí. „Jejich úspěch je způsoben tím, že se zdá, že obsahují vysokou koncentraci kyseliny dokosahexaenové,“ vysvětluje důvod popularity této laskominy web traveltv.me.
Jde o pro tělo tolik důležité omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou velmi prospěšné. Pozitivně ovlivňují mozek.
Omega 3-mastné kyseliny mají mimo jiné dobrý vliv i na zdraví srdce. Zabraňují například srdečním nepravidelnostem a arytmiím.
Existuje mnoho úprav
Vydáte-li se do Japonska nebo třeba východní Asie, setkáte se hned s několika způsoby, kterými se tuňákové oči upravují a připravují.
Nejčastěji se oči tuňáka vaří ve vodě, následně se dochucují sójovou omáčkou, trochou cukru a rýžovým vínem.
Kdo tuto variantu ochutnal, směle ji přirovnal k chuti vajíčka uvařeného na tvrdo, které si můžete ochutit podle sebe.
Jedete do Japonska?
Ačkoli se bezesporu jedná o jedno z nejbizarnějších jídel na světě, pokud se někdy dostanete do Japonska, měli byste navštívit některou z restaurací, kde je možné tuňákové oči ochutnat. Jde o nezapomenutelný zážitek.
„Samotné oční bulvy jsou poněkud nevýrazné – většina ochutnávačů je přirovnává k chobotnicím, mušlím nebo vejcím natvrdo,“ píše knowinsiders.com. Proto se možná není čeho bát.
Jde tedy převážně o to, jak daný kuchař tuto netradiční surovinu ochutí. Někde se dokonce tuňákové oči podávají s panákem tzv. tuňákových slz.
Zdroj: traveltv.me, knowinsiders.com
Autor: Karolína Nezbedová