Už asi nikdo nevěří dávno pokořené domněnce, že akné trápí jen puberťáky. I mnoho dospělých má totiž potíže s nevzhlednými pupínky, které nejenže nevypadají dobře, ale zároveň mohou vyvolat i nepříjemné kožní záněty.
Stejně jako existují potraviny, které mohou podnítit vznik nehezkých pupínků a boláčků, existují také potraviny, které mohou proti akné pomoci.
Na tyhle potraviny si dejte pozor
Zamysleli jste se někdy nad tím, že vám obličej, záda nebo třeba dekolt „zdobí“ pupínky kvůli skladbě vašeho jídelníčku? Možná jsou na vině potraviny, do kterých byste to vůbec neřekli.
Proto vás upozorníme na suroviny, které mohou vyvolat akné. Snažte se proto jejich konzumaci omezit nebo je z jídelníčku úplně vyřadit a sledujte, jak na to bude vaše pokožka reagovat.
Mléko a mléčné výrobky
„Čím více mléka pijete, tím je pravděpodobnější, že budete mít akné,“ varuje webmd.com. Především pak v případě, když pijete mléko polotučné. Mléko a mléčné výrobky v sobě obsahují tuky, které mohou podpořit vznik pupínků.
Mléčné výrobky mají své místo ve zdravém jídelníčku. Nechcete-li se jich úplně vzdát, zkuste tučné výrobky vyměnit za nízkotučné.
Cukr
Nikoho asi nepřekvapí, že i cukr patří na seznam potravin, které tělu škodí – škodí mu obecně, nejen co se týče akné.
Pokud váš jídelníček obsahuje vysoké množství sladkých dobrot, ať už jsou to přímo sladkosti, nebo třeba koláče, koblihy a další dobroty nadupané cukrem, nemůžete se divit, že na ně vaše tělo negativně reaguje.
A to nejen pupínky a vřídky, ale také nárůstem hmotnosti. Příliš mnoho cukru totiž zvyšuje hmotnost a riziko obezity spojené s dalšími zdravotními problémy.
Čokoláda
Čokoláda si na seznamu škodlivých potravin bezesporu zaslouží své vlastní místo. Některé studie poukazují na to, že nadměrná konzumace čokolády může vyvolat akné.
Pokud milujete čokoládu a nechcete se jí vzdát, sáhněte po kvalitní tmavé čokoládě s vyšším obsahem kakaa.
Potraviny šetrné k pokožce
Opakem potravin, které pleti škodí, jsou potraviny, které jsou k pokožce šetrné. Internetová stránka healthline.com zmínila některé z nich.
Na seznam šetrných potravin proto patří například rajčata, špenát a další listová zelenina, dýňová semínka, hrách a fazole, hnědá rýže nebo borůvky.
Zdroj: webmd.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová