Portské víno patří k velmi oblíbeným nápojům mnoha milovníků tohoto pití. Pořídit si lze bílé i červené, velmi sladké, sladké, polosuché i suché portské, takže existuje v mnoha variantách.
Historie portského vína
Portské víno pochází ze severního Portugalska, a to konkrétně ze svahů v údolí řeky Duoro. Zde se víno vyrábělo již dva tisíce let a díky jedinečnému klimatu, půdě a odrůdě vděčí za svou specifickou chuť. V roce 1756 se toto místo stalo oficiálně vymezenou vinařskou oblastí Alto Duoro a patří k nejstarším regionům tohoto druhu na světě. Ještě předtím však došlo k rozšíření portského vína za hranice Portugalska do dalších částí světa a oblíbené se brzy stalo především v Anglii.
Kde portské víno ochutnat
Portské víno, které mu se říká zkráceně pouze „portské“, si lze samozřejmě bez problémů pořídit v mnoha kamenných i internetových obchodech a ochutnat ho můžete i ve vinárnách. Nejlepší je ovšem vyrazit rovnou ke zdroji. Ideálně se tedy vydejte do Porta a zde navštivte sklepy s portským vínem, jež se nacházejí na předměstí Vila Nova de Gaia. Některé jejich části přitom pocházejí již z 18. století. V každém případě vám doporučujeme vinařské domy jako Offley, Cálem či Porto Cruz.
Běžné a speciální odrůdy portských vín
Portské je fortifikované neboli dolihované víno, které se vyrábí v několika druzích. Mezi běžná portská vína jsou řazeny klasické odrůdy Tawny a Ruby. Vyrábějí se z červených hroznů a liší se způsobem výroby a typem stárnutí. Ruby je přitom nejlevnějším, ale zároveň nejrozšířenějším druhem portského. Mezi běžná vína se navíc řadí i bílé portské víno, které je pochopitelně vyráběno z bílých hroznů a existuje v mnoha druzích od suchých až po velmi sladké.
Všechna ostatní portská vína jsou řazena mezi speciální odrůdy (categorias especials). Konkrétně se jedná o druhy Colheita, Garrareira, Reserve či vintage charakter, pozdně stáčené vintage, ročníkové víno typu Vintage, Crusted, Single Quinta Vintage, Vintages a růžové portské, které je velmi mladé, neboť se na trhu objevilo teprve v roce 2008.
Portské víno a zdraví
Víno je obecně doporučováno pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. Musí být ovšem samozřejmě co nejkvalitnější. Do této kategorie však portské nepochybně spadá. Může nám tedy např. pomoci s prevencí kardiovaskulárních chorob anebo rakoviny plic. Kromě toho má pozitivní vliv na kosti a využít jej rovněž lze při detoxikaci organismu. Ovšem stále platí, že se jedná o alkohol a v této oblasti všeho moc škodí. Sklenka denně vám však určitě prospět může.
Zajímavosti o portském vínu
- Alto Duoro je jedno ze 13 míst v Portugalsku, které je zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO.
- Za portské mohou být v rámci EU označeny jen produkty z portugalských vinic. Na druhou stranu podobná dolihovaná vína se vyrábějí i na všech dalších kontinentech vyjma Antarktidy.
- Co vůbec znamená označení dolihovaná či fortifikovaná vína? Nic víc než to, že během výroby je do nich přidáván čistý alkohol.
- Portské je výborným nápojem k různým pokrmům. Pije se např. při konzumací sýrů a oblíbené je i jako aperitiv či pití po jídle.
- Portské víno je hojně využíváno rovněž v kuchyni. Přidává se např. do různých omáček k masům, ale třeba také při přípravě moučníků.