Zatímco na Sardinii je tento pokrm považován za národní pochoutku, u nás jen málokdo ví, o čem je vlastně řeč. A ti, kteří vědí, co se pod tímto slovním spojením skrývá za jídlo, jen znechuceně protahují obličej.
A vlastně se ani není čemu divit. Casu marzu je italský sýr původem z ostrova Sardinie. Jde o sýr z ovčího mléka. Do této chvíle vám na něm možná nic nepřijde až tak zvláštního, že? Pak počkejte, až vám o něm povíme více.
Jeho prodej je zakázán
Možná už jen zmínka o tom, že je tento krémový roztíratelný sýr Evropskou unií zakázán k prodeji, vám rozhodně napoví, že ani v nejmenším není kdovíjak obyčejný.
Sýr vyrobený z ovčího mléka mající krémovitou, snadno roztíratelnou konzistenci, se totiž úmyslně nechává infikovat larvami hmyzu. Co na tuhle pochoutku řeknete teď?
Jak šel čas
Pokud byste si casu marzu přeložili, dostali byste slovíčko shnilý. A vystihuje ho takřka dokonale. Jeho původ sahá poměrně daleko – dříve jej jedli chudí, protože vlastně neměli jinou možnost. Aby přežili, museli jíst zkrátka to, co bylo. I kdyby to byl sýr plný výkalů.
„Nějakým způsobem se tento sýr v průběhu let stal lahůdkou a zarytí sýroví nadšenci se ze všech sil snažili ochutnat tuto zakázanou příchuť,“ píše server theculturetrip.com.
Pečlivý proces výroby
„Nad rámec běžné fermentace se tento sýr z ovčího mléka nechá dosáhnout stadia rozkladu. Do pecorina se pak vyříznou otvory. Tyto otvory umožňují mouchám přiletět, zavrtat se do sýra a položit larvy, aby se inkubovaly. Působení larev dodává casu marzu jeho měkkou texturu, díky čemuž je dokonale roztíratelný, přičemž samotní svíjející se červi se jeví jako drobní, průsvitní a asi osm milimetrů dlouzí,“ vysvětluje theculturetrip.com.
Někdo ho miluje, jiný se ofrňuje
„Pokud dokážete překonat pochopitelné znechucení, má marzu chuť, která je intenzivní, připomíná středomořské pastviny s kořenitou pachutí, která vydrží celé hodiny,“ popisuje chuť netradičního sýra web edition.cnn.com.
Zatímco někteří obyvatelé Sardinie se při pouhém pomyšlení na casu marzu začnou znechuceně ofrňovat, jiní bezostyšně milují jeho výrazné chutě.
Zdroj: theculturetrip.com, edition.cnn.com
Autor: Karolína Nezbedová