Stále více lidí se v kuchyni raději spoléhá na čerstvé bylinky, které přeci jen připravovaným pokrmům dodají mnohem lepší chuť i vůni. Během sezony jsou bylinky k dostání v každém obchodě. Někdo je dokonce o krok napřed a má doma svoji vlastní bylinkovou zahrádku – i kdyby jen takovou skromnou, třeba na parapetu.
Jenže ti, kteří si bylinky nepěstují, mají v zimě problém sehnat své oblíbené favority. V takovém případě je nasnadě jeden velmi šikovný trik, díky kterému můžeme mít nejen v zimě, ale klidně kdykoli během roku bylinky po ruce.
Proč mrazit bylinky?
Protože je to zajímavý způsob, jak si zajistit přísun oblíbených bylinek, které při vaření rádi používáte, kdykoli během roku. Nemusíte se tak omezovat jen na sezonu nebo se nutit do jejich pěstování – ne každému se do toho totiž chce.
Bylinky se dají zamrazit hned na několik způsobů. Můžete je vesele uchovávat v mrazáku, a kdykoli budete vařit, jen po některé zmrzlé kostičce sáhnete. Zní to báječně, co myslíte?
Mražené bylinkové kostky v másle
Jednou z variant, jak zamrazit bylinky, je použít máslo. To se pak může hodit v mnoha případech, ať už třeba tehdy, kdy si budete chtít připravit luxusní míchaná vajíčka, nebo se rozhodnete ukuchtit nějaký složitější recept.
Jak na to? Velmi jednoduše: oblíbené bylinky zbavte stonků a nasekejte na libovolnou velikost. Následně je nasypte do tvořítka na led a zalijte rozpuštěným nesoleným máslem.
Přikryjte, vložte do mrazáku a nechte přes noc zamrazit. Následující den zmrzlé kostky vyjměte a skladujte je v sáčcích, nebo ještě lépe v uzavíratelné nádobě, které nevadí pobyt v mrazáku.
Internetový web hy-vee.com radí, jak máslové bylinkové kostky využít: „Zmrazené kostky lze vhodit do oblíbené omáčky na těstoviny, použít jako základ polévek při restování cibule nebo použít k restování čerstvé zeleniny, kuřecího nebo vepřového masa.“
Mražení celých bylinek
Podle webu theinspiredhome.com lze některé bylinky mrazit celé: „Bylinky jako tymián, rozmarýn, a dokonce i petržel lze zmrazit přímo na jejich stonku.
Dobře je opláchněte a osušte, poté položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi hodinu zmrazit. Poté vložte zmrazené stonky do mrazicího sáčku se zipem a podle potřeby je vyjměte.“
Bylinky a olej či voda
Oblíbené bylinky, které při vaření používáte nejčastěji, můžete zamrazit i v oleji, ideálně v olivovém, nebo v obyčejné vodě. Oba způsoby jsou šikovné a na chuti či aromatu bylinek rozhodně neubírají. Stačí si jen vybrat, který způsob vám bude nejvíce vyhovovat.
Zdroj: hy-vee.com, theinspiredhome.com
Autor: Karolína Nezbedová