Znáte někoho, komu nechutnají banány? Pokud ano, pak určitě patří mezi hrstičku lidí, kteří si na tomhle vesele žlutém exotickém ovoci neumí pochutnat. O banánech se ví, že jsou bohatým zdrojem vitamínu C a nechybí v nich ani pořádná dávka vlákniny.
To ale není zdaleka jediný důvod, proč byste je měli pravidelně konzumovat a proč by měly mít ve vašem jídelníčku své čestné místo. Co dalšího nahrává tomuto ovoci do karet a proč byste si banány měli zamilovat i vy?
Banány nám prospívají více, než si myslíme
Po banánu často sáhneme, když na něho zkrátka máme chuť, ale i když hledáme nějakou rychlou a dobrou svačinku, která zasytí, zachutná, a navíc nám dodá energii. Právě v tom jsou banány dobré.
Prospívají nám ale mnohem více, jen si to většina z nás vůbec neuvědomuje. A to je škoda, protože zdravotních přínosů tohoto oblíbeného ovoce je celá řada. Tak si je pojďme společně prozradit.
Jsou bohatým zdrojem vitamínu C
Ačkoli už to bylo zmíněno, dovolíme si vysoký obsah vitamínu C v banánech vyzdvihnout ještě jednou. Mnoho lidí si je možná právě s tímto vitamínem nespojuje tolik, jako třeba s citrusy, ale i tak byste měli vědět, že jeden středně velký banán obsahuje cca 10 % doporučené denní dávky vitamínu C.
Podporuje zdraví srdce
Internetový deník healthxchange.sg zmiňuje obsah draslíku a jeho prospěch pro správnou funkci našeho srdce.
„Středně velký banán poskytne přibližně 320–400 mg draslíku, což pokryje asi 10 % vaší denní potřeby draslíku. Draslík pomáhá vašemu tělu udržovat zdravé srdce a krevní tlak. Kromě toho mají banány nízký obsah sodíku. Kombinace nízkého sodíku a vysokého draslíku pomáhá kontrolovat vysoký krevní tlak,“ vysvětluje.
Jsou bohaté na důležité živiny
Aby toho nebylo málo, banány lze označit za významný zdroj řady důležitých živin. Kromě již zmíněných v nich najdete například měď, hořčík, riboflavin nebo niacin.
Prospívá trávení
Banány obsahují pektin – jde o vlákninu, která předchází zácpě a změkčuje stolici. Banány podle deníku healthline.com prospívají také trávení. Vděčíme za to v něm obsažené vláknině, která je nezbytná pro správný proces trávení.
Zdroj: healthxchange.sg, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová