Je hořká čokoláda opravdu prospěšná pro zdraví?

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne čokoláda, většině z nás se okamžitě začnou sbíhat sliny. Představíme si totiž neodolatelnou tabulku oblíbené dobroty, které jen málokdo dokáže odolat. Čokoláda bezesporu patří mezi nejoblíbenější sladkosti po celém světě.

Čokoláda se do Evropy dostala z amerického kontinentu. Mezi její objevitele, kterých bylo hned několik, patří i Hernán Cortés, španělský conquistador, který přinesl čokoládu osobně králi Jiřímu V. již v roce 1528. Dnes je čokoláda populární po celém světě a velké oblibě se těší nejen u dětí, ale i u dospělých. Věděli jste, že má dokonce svůj vlastní mezinárodní den, který připadá na 29. listopad?

Není čokoláda jako čokoláda

Co si představíte, když se řekne čokoláda? Pro většinu lidí je to tabulka sladké mléčné čokolády. O té ale dneska řeč nebude. Na trhu jsou dostupné různé druhy čokolády s různým obsahem kakaa a samozřejmě i dalších ingrediencí. Proto není čokoláda jako čokoláda a my se chceme zaměřit na čokoládu hořkou, která obsahuje minimálně 70 % kakaa.

Právě hořká čokoláda je často spojována se zdravím. Doporučuje se při hubnutí, kdy máte chuť na něco dobrého, ale zároveň ne příliš kalorického a nezdravého. Je ale hořká čokoláda skutečně přínosem pro naše zdraví?

Objevte zdravotní přínosy hořké čokolády

Pokud mluvíme o skutečně hořké čokoládě, která má více jak 70 % kakaa a klidně i více, pak se můžeme bavit o určitých zdravotních benefitech, které nám tato oblíbená pochoutka nabízí. O které zdravotní přínosy jde?

Obsahuje antioxidanty

„Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty,“ vysvětluje deník healthline.com. „Mezi tyto sloučeniny patří mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny. Jedna studie dokonce ukázala, že kakao a hořká čokoláda mají vyšší antioxidační aktivitu.“

Podporuje zdraví mozku

Hořká čokoláda má pozitivní vliv na funkci našeho mozku a jeho zdraví. Vděčíme za to vysoké hladině flavonoidů, které hořká čokoláda obsahuje. Flavonoidy se hromadí v oblastech mozku, které jsou odpovědné za učení a paměť, a vlastně jim tak prospívají.

Může regulovat hladinu cukru v krvi

„Jíst čokoládu každý den nezní jako nejlepší způsob prevence diabetu, studie ale poukazují na to, že zdravé množství hořké čokolády bohaté na kakao může ve skutečnosti zlepšit to, jak naše tělo metabolizuje glukózu,“ informuje deník everydayhealth.com.

Podporuje hubnutí

Pokud jste se někdy snažili zhubnout, možná jste se dočetli, že se při hubnutí doporučuje pochutnat si čas od času na kostičce hořké čokolády. Proč? Pomůže vám totiž udržet vaše chuťové buňky na uzdě a předejde tomu, že do sebe v rámci tendence dát si něco sladkého nacpete něco nezdravého.

Zdroj: healthline.com, everydayhealth.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz