Pojmy štrúdl a závin jsou mezi lidmi velmi dobře známé. Oba se totiž pojí nejen k pečení, ale především k něčemu dobrému na zub, na čem si rádi pochutnáme. Je ale nějaký rozdíl mezi závinem a štrúdlem? Někdo říká, že ne. A někdo dokonce oba pojmy s oblibou zaměňuje.
Oboje si spojujeme s pečením, a převážně s něčím sladkým. Kdekdo by možná řekl, že mezi závinem a štrúdlem rozdíl není. Ale co když tam přece jen nějaký maličký rozdíl je?
Něco málo z historie
„Historie štrúdlu sahá stovky let do doby, kdy Osmanská říše napadla Evropu. S sebou nájezdníci přinesli různé pečivo zabalené v těstě yufka. Střední Evropa se rychle přizpůsobila a začala vyrábět své vlastní. Na začátku to bylo snadné jídlo, které připravovali chudí,“ informuje deník onegreenplanet.org.
Náplně už tenkrát byly různé. Zkrátka podle toho, co zrovna bylo doma. U chudých lidí to bylo především ovoce, které si sami pěstovali.
Štrúdl si spojujeme s jablky
Když se řekne štrúdl, většina lidí si okamžitě vybaví ten jablečný. Je totiž pravda, že si štrúdl neodmyslitelně spojujeme s jablky, která při přípravě smícháme s trochou voňavé skořice a cukrem. Někdo má v oblibě přidávat do štrúdlu i rozinky.
Závin spíše makový nebo se slanou náplní
Proti štrúdlu stojí závin, ačkoli je pravda, že slovíčkem závin mnoho lidí označuje i tu jablečnou dobrotu. Jistý rozdíl mezi štrúdlem a závinem lze vnímat v tom, že zatímco štrúdl ve většině případů plníme jablky, do závinu dáváme mák nebo třeba sladký tvaroh.
Hodně lidí si závin spojuje i se slanými náplněmi. Jen málokdo řekne, že si připraví slaný štrúdl. Ale slaný závin? To už je jiná!
Velmi oblíbený je třeba závin plněný uzeným masem a kyselým zelím. Do slaného závinu si ale můžete dát v podstatě úplně všechno, co máte rádi nebo co máte zrovna doma po ruce a potřebujete zužitkovat.
Je tedy nějaký rozdíl mezi štrúdlem a závinem?
A jak je to tedy s tím rozdílem? Jak závin, tak štrúdl se připravují prakticky stejným způsobem. Těsto se rozválí a následně se balí rolováním společně s náplní – ať už se slanou, nebo sladkou náplní.
Jak štrúdl, tak závin můžete připravit z listového těsta. Existuje ale i kynutá varianta. Jeden z oblíbených receptů pochází od legendární automobilové závodnice, paní Elišky Junkové. Křehký jablkový závin paní Junková pekla z půl kila hrubé mouky, kostky tuku, čtvrt litru mléka a jednoho balení droždí, informuje web nasehobby.cz.
„Do mouky nastrouháme na jemném struhadle tuk a dodáme připravený kvásek,“ píše. „Suroviny nejprve promícháme v míse, poté vypracujeme na vále těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly, plníme jablky, cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami a tvoříme záviny,“ stojí v receptu.
Zdroj: onegreenplanet.org, nasehobby.cz
Autor: Karolína Nezbedová