Mozek je hned po srdci nejdůležitějším orgánem v našem těle. Jakožto řídící centrum našeho těla má na úkol hned několik funkcí. Nejenže nám umožňuje se vůbec pohybovat nebo cítit či myslet, ale je zodpovědný i za dýchání nebo udržování srdečního tepu.
Je toho na něho kladeno hodně. Proto by mělo být v zájmu každého z nás, abychom dbali na jeho zdraví. Měli bychom se snažit udržovat ho ve špičkové kondici a to můžeme nejen tím, že ho budeme posilovat třeba luštěním křížovek nebo sudoku, ale také vhodnou stravou.
Potraviny mohou prospívat zdraví mozku
Skladba vašeho jídelníčku má velký vliv na to, jak se cítíte. Potraviny, které konzumujete, se odráží nejen na psychickém stavu, ale i na naší tělesné stránce. Existují potraviny, které mají pozitivní vliv na zdraví našeho mozku. O jaké potraviny jde a co byste měli zařadit do svého jídelníčku?
Borůvky
Fialové bobule, na které jste možná už jako malé děti chodily se džbánkem do lesa (a z lesa jste se vracely s prázdným džbánkem, ale zato fialovou pusou), jsou plné antokyanů – skupinou rostlinných sloučenin, které se mohou pyšnit protizánětlivými účinky. Mimo jiné jsou borůvky zdrojem antioxidantů, které působí proti oxidativnímu stresu a zánětu.
Kurkuma
Sytě žluté koření je pro mnoho lidí velkou neznámou. Přitom má pozitivní vliv na naše zdraví a mozek nevyjímaje. Kurkuma v sobě obsahuje látku zvanou kurkumin. Jde o aktivní složku, která má schopnost procházet hematoencefalickou bariérou, což znamená, že může přímo vstupovat do mozku a prospívat tamním buňkám.
Brokolice
Tahle zeleně zbarvená rozděluje společnost na dvě poloviny – jedna ji miluje a druhá nesnáší. Brokolice je plná účinných rostlinných sloučenin, obsahuje velké množství vitamínu K, nechybí ani antioxidanty.
„Kromě vitaminu K obsahuje brokolice řadu sloučenin, které jí dodávají protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou pomoci chránit mozek před poškozením,“ píše deník healthline.com.
Dýňová semínka
Dýňová semínka si můžete dát jen tak, pochutnat si na nich místo menší svačinky, nebo je přidejte do pečiva. Možností je dost a dýňová semínka by ve stravě chybět neměla. I ona jsou totiž nadupaná antioxidanty, které mají za úkol chránit náš mozek před poškozením vlivem volných radikálů. Mimo to jsou dýňová semínka také vynikajícím zdrojem hořčíku, železa, zinku a mědi.
Hořká čokoláda
Obsahuje v sobě mnoho látek, které posilují náš mozek. Dopřát si proto pár kostiček hořké čokolády od teď můžete naprosto bez výčitek. Hořká čokoláda obsahuje flavonoidy, kofein i antioxidanty. Nejlépe uděláte, když si dopřejete opravdu kvalitní čokoládu, s obsahem kakaa nejméně 70 % a klidně i více.
Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com
Autor: Karolína Nezbedová