Vysoký krevní tlak není jen reakcí na situaci, ve které vás někdo naštve. Je známý též jako hypertenze a bohužel s sebou přináší nepříjemná zdravotní rizika.
Vysoký krevní tlak lze zařadit mezi civilizační onemocnění, zároveň patří mezi největší faktory srdečně-cévního rizika. Pokud je vám diagnostikována hypertenze, znamená to, že je váš krevní tlak nad normálními hodnotami, a tento stav rozhodně nelze přehlížet.
Co způsobuje vysoký krevní tlak?
Za vysokým krevním tlakem mohou stát nejen dědičné predispozice, ale také faktory, které můžete ovlivnit. Mezi rizikové faktory, které mohou způsobit vysoký krevní tlak, patří například obezita, nadměrná konzumace slaných jídel, stres, konzumace alkoholu a kouření nebo nadváha a obezita.
Proč je vysoký tlak nebezpečný?
„Krevní tlak je nebezpečný právě kvůli nenápadným příznakům. Krevní tlak vyšší než 135/85 mmHg se považuje za významné srdečně-cévní riziko. Znamená to, že u pacientů s vysokým krevním tlakem se zvyšuje riziko infarktu myokardu, srdečního selhání nebo cévní mozkové příhody,“ je vysvětleno na stránkách jedné naší sítě lékáren.
Vysoký krevní tlak by se rozhodně neměl přehlížet. Jeho neléčení může vést k postupnému poškození ledvin, srdeční komory a oční sítnice. Dojde-li situace až do extrému, může být postižené srdce, které postupně selhává pro vysoké vyčerpání.
Potraviny, které mohou snížit vysoký krevní tlak
Byl vám diagnostikován vysoký krevní tlak? Pokud patříte k lidem, kteří se hned nechtějí spoléhat na prášky, může vás zajímat, že se dá vysoký krevní tlak snížit i s pomocí určitých potravin. Na ně byste se měli spolehnout v případě, kdy váš zdravotní stav není nikterak vážný. V opačném případě vše konzultujte se svým lékařem.
Pojďme se podívat na to, které potraviny fungují jako přírodní regulátor vysokého krevního tlaku. Rozhodně nic nezkazíte, když je zařadíte do své běžné stravy.
Banány
Kdo by nemiloval banány? Jsou bohaté na draslík, což je minerál zásadní při léčbě hypertenze. Jeden středně velký banán obsahuje až kolem 422 miligramů draslíku, doporučená denní dávka u dospělého člověka se pohybuje okolo 4 700 miligramů.
Červená řepa
Zatímco někdo červenou řepu miluje, jiný jí nedokáže přijít na chuť. Přesto ale platí, že červená řepa patří na seznam potravin, které mohou krátkodobě i dlouhodobě snižovat vysoký krevní tlak. Mohou za to vysoké hladiny anorganických dusičnanů, které jsou v červené řepě obsaženy.
Borůvky
Také během sezóny s oblibou chodíte po lese a sbíráte čerstvé borůvky? Je bohužel pravda, že v dnešní době už jich nebývá tolik, co bývalo dříve. Naštěstí si je ale můžeme koupit v obchodě a poté, co vám řekneme, že i borůvky mohou díky svým antioxidačním sloučeninám zvaným antokyany ovlivnit vysoký krevní tlak, je budete jíst ještě o něco raději.
Kiwi
Máte rádi kiwi? Tohle exotické ovoce je bohaté na vitamín C, který prospívá nejen imunitnímu systému, ale zároveň se může podílet i na snížení vysokého krevního tlaku.
Ovesné vločky
Zapomenout nesmíme ani na ovesné vločky, které obsahují typ vlákniny nazývaný betaglukan. Ten je známý tím, že dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi. Mimo to se podílí i na snížení vysokého krevního tlaku. Ovesné vločky jsou často podceňovanou potravinou, ačkoli si to vůbec nezaslouží. Zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku, vaše tělo vám za to poděkuje.
Zdroj: benu.cz, medicalnewstoday.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová