Mandle patří z nutričního hlediska mezi nejvíce ceněné ořechy. Ačkoli jsou pěstovaná jádra pecky mandloně skutečně velmi zdravé, v případě divoce rostoucích stromů byste se měli mít na pozoru!
Původ mandloně obecné
Mandle jsou jádra pecky ze stromu, který se nazývá mandloň obecná (Prunus dulcis) a je blízce příbuzný s broskvoní a meruňkou. O jeho původní domovině se vedou spory, ale asi nejčastěji se hovoří o severní Africe a západní Asii. Dnes se v každém případě široce vyskytuje v oblasti Středomoří a pěstuje se na mnoha místech světa, a to včetně evropského kontinentu. U nás vznikly především na jihu Moravy velké mandloňové sady, které se ovšem časem výrazně „smrskly“. Naprostou většinu současné produkce pokrývají Spojené státy americké.
Zdravotní účinky mandlí
Mandle se řadí mezi ořechy s největším obsahem živin, neboť se v nich vyskytuje velké množství vitamínů ze skupiny B-komplex, ale také vláknina, bílkoviny a zdravé tuky. Mandle mají antioxidační účinky, dále snižují krevní tlak, stejně jako hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Prospívají tedy kardiovaskulárnímu systému. Dodávají také pocity sytost, takže se mohou osvědčit při redukčních dietách, a navíc pomáhají diabetikům, pro které se jedná se o perfektní součást jídelníčku.
Mohou být mandle nebezpečné?
Mandloně rostou na mnoha místech divoce (viz výše), přičemž na jádra pecky těchto stromů byste se měli dát pozor, minimálně v syrovém stavu. Obsahují totiž glykosid amygdalin, který jim dodává nejen velmi hořkou chuť, ale zároveň je dost jedovatý. Pro dospělého člověka se totiž může stát již 10 hořkých mandlí životně nebezpečných. Vyšlechtěné sladké mandle nás ovšem ohrozit nemohou, protože obsahují amygdalin v pouze v minimálním množství. Obávat se jich tedy nemusíte.
Jak využít mandle v kuchyni?
Mandle jsou dobře stravitelné, zvláště, pokud je před konzumací namočíte. Díky tomu jsou navíc výživnější. Samozřejmě je můžete konzumovat samotné, přičemž se takto hodí např. k vínu. Použít je ale lze rovněž do salátů, dezertů a cukroví. Dále se jedná o důležitou ingredienci pro přípravu marcipánu a používají se i pro přípravu některých likérů. Pořídit si můžete také některé produkty z mandlí, z nichž mezi nejzajímavější patří mandlový olej a mandlové mléko.
Zajímavosti o mandlích
- Mandle skutečně doporučujeme před konzumací namočit. Tímto procesem se totiž zvyšuje obsah vitamínů a naopak se ztrácí inhibitory enzymů, které pomáhají zlepšovat trávení.
- Pro produkci mandlí jsou opravdu nejdůležitější Spojené státy americké. Pěstuje se zde více než tři čtvrtě světové produkce, a to především v Kalifornii.
- Mandlový olej dnes patří mezi velmi ceněné rostlinné oleje, přičemž nachází uplatnění především v kosmetice.Výtečný je kupříkladupři péči o pokožku a kvalitu vlasů.
- Výše zmíněný glykosid amygdalin je kyanogenní. Co to znamená? „Pouze“ to, že se z něj uvolňuje kyanid, což je prudce jedovatá látka.
- Pokud si budete kupovat marcipán, přesvědčte se, že je pravý, tedy s mandlemi. Existuje totiž i nepravý, který obsahuje pouze mandlové aroma.