Oregano je jedním z nejpoužívanějších druhů koření a některá jídla si bez něho neumíme představit. Toto koření se vyrábí z byliny s názvem dobromysl obecná, která se pěstuje téměř po celém světě. Za jeho domovinu se považuje okolí Středozemního moře.
Používáte při vaření oregano? Určitě si umíte vybavit alespoň jeden pokrm, kam oregano bezesporu patří. I když možná víte, jak s ním zacházet v kuchyni, a při vaření vám nikdy nesmí chybět, už možná netušíte, že vlastně může prospět i vašemu zdraví. Chcete vědět jak?
Může se pochlubit antibakteriálními i protizánětlivými vlastnostmi
Dobromysl obecná neboli oregano se může hrdě pochlubit nejen antibakteriálními, ale také protizánětlivými účinky. Na první pohled nenápadná bylinka může být velmi nápomocná například při léčbě dýchacích cest nebo při menstruačních křečích a přínosná při problémech s močovým ústrojím. Obsahuje účinnou složku známou jako beta-karyofylen, která pomáhá při léčbě osteoporózy nebo arteriosklerózy.
Kdy může pomoci?
Na oregano lze vsadit nejen v kuchyni, ale také v přírodním léčitelství. „Dobromysl obecná je skvělým přírodním antibiotikem. Ačkoliv se standardní léčbě nevyrovná, pokud se zatím ke svému lékaři nechystáte, můžete se pokusit právě oreganem zmírnit projevy nachlazení. Silice této bylinky uvolňují křeče při kašli, působí jako dezinfekce a také usnadňují odkašlávání,“ uvádí Moje medicína.
Co obsahuje?
Oblíbené koření je zajímavé i po výživové stránce. Nachází se v něm například vitamín K, který je důležitý zejména pro růst kostí. Mimo jiné má vliv i na udržování jejich hustoty a podílí se na tvorbě proteinů. Oregano obsahuje i antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Mimo to je potřeba vyzdvihnout i další složky, které se nachází v tomto koření. Řeč je například o vláknině, vápníku, železe nebo draslíku. Nechybí ani neméně důležitý vitamín E.
Připravte si z něho čaj
Můžete ho použít při vaření do mnoha pokrmů, kterým hravě propůjčí svoji typickou chuť i vůni. Z oregana se ale dá připravit i čaj. Dvě čajové lžičky sušené natě zalijete 250 ml horké vody a necháte chvíli louhovat. Čaj poté můžete pít až třikrát za den, a to ideálně před jídlem.
Zdroj: mojemedicina.cz, vegan.rocks, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová