Česky mu říkáme párek v rohlíku, i u nás se ale využívá také původní americké označení hotdog. Dříve byl populární především v USA, dnes je ale základem akcí snad po celém světě. A každý z nás ho nejspíš někdy ochutnal.
Na poutích, trzích a jakýchkoli venkovních akcích se vždy při pocitu hladu začneme poohlížet po stánku s tímto rychlým jídlem, které nemůže svou chutí zklamat a zároveň nás dostatečně zasytí.
A ačkoli víme, že hotdog není nijak extra zdravý, nejspíš ho nepovažujeme ani za typicky nezdravé jídlo. Vždyť co by našemu tělu mohl udělat rohlík s párkem, kečupem a hořčicí?
Jenže mnoho lidí naopak tvrdí, že každý hotdog ukrojí z našeho života až 36 minut času. Je to ale pravda? A kde se vůbec tahle informace vzala? Existuje o tom něco jako vědecké potvrzení?
Americká ikona
Ačkoli i u nás se párků v rohlíku sní obrovské množství, v Americe jsou něčím jako národní ikonou. Prezident Národní rady pro párky v rohlíku dokonce uvedl, že se za půl roku v Americe sní až 7 miliard párků v rohlíku.
Podle healthdigest.com je takové množství ohromující, nebo možná spíše ochromující, když se k tomu připočte fakt, že jeden hotdog může člověku ubrat ze života jeho drahocenný čas.
Vědecky potvrzeno
Není to jen něco, čím bychom měli strašit své děti, aby na pouti neběžely k prvnímu stánku s párky v rohlíku, který potkají. To, že nám hotdogy zkracují život, je pravda, jak potvrzují vědci.
Studie z poloviny srpna roku 2021 potvrdila, že hotdogy jsou nezdravým jídlem, které může zdravému člověku sebrat zhruba 25 minut života, ale u lidí s různými zdravotními problémy až 36 minut.
Pokud někdo konzumuje hotdogy přehnaně často, dává si je na každé akci, nebo si je dokonce i dopřává doma, má závažný problém. Ano, dokonce i ty párky v rohlíku, které si uděláme sami, jsou špatné.
Je to kvůli kombinaci světlého pečiva, uzeniny a nezdravému kečupu či hořčici, které sice nejsou až tak škodlivé v malém množství, ale rozhodně není vhodné je konzumovat denně.
Není to jen o párcích v rohlíku
Dotyčná studie mimo jiné uvádí také to, že mnoho jídel může mít na lidský organismus ještě mnohem horší účinky. Někdy dokonce dojde ke zkrácení života až o 74 minut jenom s jedinou porcí.
Se ztrácením minut byly spojeny pokrmy jako hotdogy, hamburgery, sendviče a nápoje s vysokým obsahem cukru. Ty všechny byly označeny červenou barvou, která značila to naprosto nejhorší, co mohou lidé svému tělu dopřát.
Jiné pokrmy ale zase prý mohou život prodloužit. Například porce pečeného lososa může prý zdravému člověku zvýšit délku života až o 16 minut. Podobně jsou na tom i luštěniny, jako například fazole a čočka.
Zdroj: ctvnews.ca, news10.com, healthdigest.com
Autor: Shani Maiová