Cukr je základní složkou každé kuchyně. Jenomže klasický bílý je poslední dobou mnoha lidmi přezdívaný bílý jed a čím dál oblíbenější jsou cukry třtinový a hnědý. Pokud i vy rádi hnědý cukr využíváte, není nic jednoduššího než si ho doma z bílého cukru vyrobit.
Někteří z nás jsou na sladké. A i když pánové občas tvrdí, že není nad pořádný kus masa, i oni si musí přiznat, že bábovka od jejich drahé polovičky nebo palačinky k večeři jsou skvělým vylepšením dne.
Pokud chcete mlsat alespoň trochu zdravěji, je dobré začít místo bílého cukru používat hnědý nebo třtinový. Zvláště pokud patříte k těm, kteří si dávají čaj i třikrát denně a vždy si jej musí osladit.
Nepleťte si hnědý a třtinový cukr
Když se řekne hnědý cukr, řada lidí si automaticky vybaví cukr třtinový. Je to běžný omyl, který se dá ale jednoduše objasnit. Ve skutečnosti jsou totiž oba cukry z úplně jiné suroviny.
Třtinový cukr je, jak již název napovídá, získáván z cukrové třtiny. Hnědý klasický cukr je stejně jako bílý vyráběn z řepy. Třtinový obsahuje melasu, kterou sice má ve výsledku i ten hnědý, do něho se ale přidává, kdežto ve třtinovém je už od přírody obsažena.
Hnědý cukr je vlastně barveným bílým cukrem s přimíchanou melasou, který se může obsahem látek a vlivem na zdraví vyrovnat cukru třtinovému, je ovšem třeba dávat pozor na to, čím je barvený.
Pokud se při jeho barvení na hnědo používal karamelový sirup, v cukru jsou obsaženy další látky, které jsou v něm oproti třtinovému navíc, a rozhodně se tak nedají tyto produkty srovnávat.
Navíc může hnědý cukr vzniknout i tím, že se surový bílý cukr nedočistí a jeho barva tak připomíná spíše hnědou. Ačkoli takový produkt vypadá lákavě, ve skutečnosti je zdraví spíše škodlivý, protože obsahuje draselné a sodné soli.
Jak si vyrobit hnědý cukr doma?
Abyste si mohli být jisti, že je hnědý cukr opravdu tím zdravým, po kterém toužíte, je nutné při jeho kupování pořádně číst složení. I tak ale nikdy nemusí být úplně pravda, co se v něm píše, takže je nejlepší vyrobit si ho doma.
Je to vlastně snadné a potřebujete k tomu pouze dvě suroviny. Bílý cukr a melasu. Jednu polévkovou lžíci melasy přidejte do zhruba 250 gramů cukru. Směs pořádně promíchejte vařečkou, nebo ideálně v mixéru.
Cukr by měl melasu úplně absorbovat, tak poznáte, že je vše hotovo. Pokud chcete cukr opravdu hodně zdravý, který se v obchodě prodává jako tmavě hnědý, přidejte lžíce dvě a postupujte úplně stejně.
Možná si říkáte, že je to až moc snadné, ale opravdu na tom nic není a vy můžete mít tmavého cukru doma zásobu, aniž byste se stresovali, kde a za kolik ho koupíte, nebo zda je opravdu tak zdravý, jak se píše na obalu.
Hnědý cukr se pak dá používat úplně stejně jako bílý, kromě lepšího složení má také maličko jinou chuť, která dodá jídlům i slazeným nápojům najednou novou perspektivu. Takže se dejte do vaření, přejeme dobrou – a hlavně zdravou – chuť.
Zdroj: healthline.com, thekitchn.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová