Vajíčka jsou základem v každé lednici. Jakmile začnou docházet, kupujeme nová, je vždy dobré minimálně dvě doma mít. Jenomže zvláště u těch kupovaných často nepoznáme, zda už neskončila jejich trvanlivost. Konec konců, i ty domácí se mohou zkazit. Jak poznat, že už vejce není čerstvé?
Obvykle se to pozná až poté, co vajíčko rozbijeme a přidáme ho do těsta. Místností se začne šířit typický zápach zkažených vajec a i na kalném bílku je od pohledu vidět, že není v pořádku. Jenomže to už je pozdě. Zbývá jenom vyhodit všechno do popelnice.
Samozřejmě této nehodě se dá přecházet tím, že rozbijete vajíčko do skleničky a až potom ho přidáváte do těsta. Mnoho lidí se ale nepoučí a rozklepnou vejce rovnou do mísy s ostatními přísadami. A pak jsou na sebe naštvaní, že opět udělali tu samou chybu.
Navíc, pokud chcete vajíčko uvařit natvrdo, nepoznáte vůbec snadno, zda je, nebo není zkažené. Protože dokud ho neoloupete, zkrátka nevíte. Jak tedy snadno a rychle zjistit, zda je vejce vhodné pro přípravu jídla?
Test s miskou vody
Je celkem snadné poznat zkažené vejce. A není k tomu třeba nic víc než voda z kohoutku a miska. Tu napusťte tekutinou po okraj a vložte do ní vajíčko. Pokud klesne ke dnu, je stále v pořádku.
Vejce obsahuje vzduchovou bublinu, která se s jeho stářím zvětšuje. Pokud je malá, zbytek vajíčka je těžký a táhne ho ke dnu. Pokud se ale zvětšuje, začne vejce nadnášet. Pokud vám vajíčko plave na hladině, raději ho ani nerozklepávejte, ochráníte svůj nos před zápachem.
Vajíčko by navíc mělo spadnout ke dnu na šířku. Pokud se stane, že sice klesne, ale zůstane stát na výšku, není už úplně nejčerstvější, ale je ještě v pořádku takové vejce sníst.
Ovšem v takovém případě si dejte pozor na to, jak ho zpracujete. Míchaná vajíčka nebo vejce dobře uvařené natvrdo jsou v pořádku. Rozhodně ale nejezte takové vejce naměkko, mohlo by vám způsobit zdravotní problémy.
Test zatřepáním
Jedním z jednoduchých testů, které vám pomohou zjistit, jestli je vejce zkažené, je jednoduché zatřepání. Pouze tím, že vajíčko vezmete do ruky a zatřepete s ním u svého ucha, byste měli poznat, zda je, nebo není k jídlu.
Pokud bude čerstvé, neuslyšíte nic, protože vzduchová bublina je malá a vajíčko je vyplněno pevnějším materiálem. V takovém případě se nemusíte bát ani toho, dát si ho třeba na hniličku.
Pokud však uslyšíte čvachtavý zvuk, znamená to, že je vejce uvnitř rozplizlé vlivem vzduchové bubliny, která se zvětšovala, jak vajíčko stárlo. Tehdy už k jídlu nejspíš nebude.
I když se někdy říká, že i zkažená vejce se dají jíst, pokud jen trochu cítíte, že už vajíčko není čerstvé, raději se mu vyhněte. Víme, že jsou vajíčka drahá, ale lidské zdraví je přece jen hodnotnější.
Zvláště pokud máte vajíčka koupená, u kterých si nejste jisti původem, byla by hloupost kvůli několika korunám jeho hodnoty riskovat, že vás postihne třeba salmonelóza.
Zdroj: mashed.com, southernliving.com, nelliesfreerange.com
Autor: Shani Maiová