Červená řepa u nás nemá příliš dobrou pověst. Především v dřívějších dobách se často objevovala na tácech školních jídelen a většinou nebylo o co stát. Jenže pokud se dobře připraví, získáte chutnou zdravou potravinu, a to za pár korun!
Červená řepa pochází ze Středomoří. Používali ji i Římané!
Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu, takže nepřekvapí, že se konzumuje (především) její bulva. Původ této dvouleté rostliny musíme hledat ve středomořských oblastech. Člověk ji zde využíval už před mnoha tisíci lety, neboť uplatnění nacházela v kuchyních starověkých civilizací, a to včetně té římské. Už Římané přitom věděli nejen o tom, že dobře chutná, ale také o jejích pozitivních účincích na zdraví. I díky tomu se ostatně během let rozšířila do všech končin evropského kontinentu.
Co si z červené řepy připravit chutného?
Mnoho lidí (především starší generace) nemá červenou řepu příliš v lásce, neboť vzpomínky na nevábně chutnající sterilovanou zeleninu ze školní jídelny neblednou, stejně jako nebledla červenofialová barva této rozbředlé „pochoutky“. Jenže byla by chyba červenou řepu zatracovat. Můžete s ní totiž připravit svěží saláty a hodí se do polévek včetně boršče. Navíc nachází uplatnění při přípravě pomazánek, rizota a můžete ji také nechat upéct v troubě zabalenou do alobalu.
Proč červená řepa? Protože je velmi zdravá!
Červená řepa obsahuje mnoho účinných látek, a to především vitamín C a E. Vyskytují se v ní ovšem také důležité minerály jako hořčík, zinek, draslík či sodík. Člověku proto může pomoci s mnoha neduhy. Je např. doporučována při potížích se srdcem, neboť kladně účinkuje na kardiovaskulární systém. Zároveň pomáhá s trávením, když jde o účinnou detoxikační potravinu, jež navíc zabraňuje zácpě a průjmům. Pozitivně působí rovněž na imunitu, zrak i pleť a někdy je dokonce uváděna v souvislosti s prevencí rakoviny a vrozených vad.
Červená řepa jako superpotravina? Na chuť si budete muset zvykat!
Ačkoli může být červená řepa chutnou ingrediencí v mnoha pokrmech, kterým navíc dodá zajímavou barvu, nejzdravější je v syrovém stavu, kdy si zachovává všechny živiny. Takto ale asi nesedne úplně každému. Někdy je totiž za nejúčinnější považována šťáva z červené řepy. Pokud ale tuto zeleninu pravidelně nekonzumujete, asi vám na první dobrou nezachutná. Po tepelné úpravě a později i zasyrova (nakrájenou na tenké plátky či nastrouhanou) ji tedy nejprve přidávejte do salátů, a to např. v kombinaci se zelím, křenem, ořechy či jablky a ke zjemnění chuti použijte zálivku z bio jogurtu.
Zajímavosti o červené řepě
- Červená řepa boří pravidlo, že co je kvalitní, musí být nutně drahé. Nemusí! Vždyť jeden kg této zeleniny stojí i přímo od farmáře kolem 15 Kč.
- Červená řepa se navíc snadno připravuje a není náročná na skladování. Můžete si ji tedy pořídit naráz ve větším množství, aniž by se vám zkazila.