Bílkoviny jsou základní stavební látkou našeho těla. Jsou důležité pro tvorbu a obnovu svalové tkáně, správnou funkci imunitního systému, tvorbu hormonů a enzymů, hojení ran a regeneraci tkání a také pro transport živin v těle. Víte, kolik jich najdete ve kterém mase?
Maso je jedním z největších zdrojů bílkovin. Denně by měl člověk přijmout asi 1 gram bílkovin na kilogram své váhy. Vyplatí se proto vědět, kolik jich najdeme ve kterém druhu masa, nebo z čeho je naše tělo může dále získat.
Kolik bílkovin obsahuje maso?
Většina druhů masa obsahuje zhruha stejný podíl bílkovin ve stejném množství. Liší se pouze mírně, nejvíce bílkovin má maso hovězí, ve kterém najdete asi 29 gramů na 100 gramů masa.
V kuřecím mase najdeme asi 25 gramů na toto množství, ve vepřovém 23 a stejně tak v králičím. Není tedy úplně podstatné, jaké maso si vyberete, rozdíly jsou velmi drobné, uvádí Todays Dietian.
Jde to i bez masa
Ačkoli maso má velké množství bílkovin, ne všichni ho jíme. Vegetariáni a vegani se těmto živočišným produktům vyhýbají, proto je důležité znát i další zdroje, ve kterých se tyto látky nachází.
K těm patří především luštěniny. Červná čočka má ve 100 gramech až 24 gramů bílkovin, píše Britannica. Cizrna jich má 21 a fazole 20. Dále jsou to potom sójové produkty, kdy například vegetariány oblíbená náhražka masa tofu má na 100 gramů až 12 gramů bílkovin.
Dobrým zdrojem těchto látek jsou i oředchy, především mandle, dýňová semínka nebo chia semínka, dále jsou potom bílkoviny obsaženy také v ovesných vločkách a celozrnném pečivu.
Zdroj: Todays Dietian, Healthline, Very Well Fit, Allina Health, Britannica
Autor: Šárka Cvrkalová