Borovice je jehličnatý strom, který u nás roste poměrně běžně. Mnoho z nás ho má možná i u svého domu. Věděli jste ale, že jehličí z tohoto stromu je jedlé? A nejen to, dá se z něj připravit čaj, který je velmi zdravý a v mnoha ohledech může vašemu tělu pomoci.
Borovicové jehličí je nejlepší sbírat od pozdního podzimu do časného jara, kdy má nejvyšší obsah vitamínu C, uvádí Medium. I v současné době je tak ideální čas udělat si ho zásobu.
Vybírejte mladé, světle zelené výhonky, které jsou měkčí a chutnější než staré jehličí. Sbírejte pouze z jasně identifikovaných borovic, daleko od silnic a znečištěných oblastí. Jehličí by mělo být čisté, bez známek nemocí či napadení škůdci.
Borovicový čaj
Sebrané jehličí můžete použít čerstvé nebo usušit pro pozdější použití. Sušte ho v tenké vrstvě na vzdušném místě mimo přímé slunce při pokojové teplotě. Správně usušené jehličí skladujte v uzavřené nádobě na tmavém a suchém místě.
Co se týče přípravy čaje, budete na něj potřebovat jen jehličí, horkou vodu a med s citronem. Omyjte jehličí studenou vodou a nakrájejte ho na menší kousky. Na šálek čaje použijte 1-2 lžíce nasekaného jehličí.
Zalijte ho horkou vodou, nikoli ale vařicí, měla by mít okolo 80 °C, radí The Spruce Eats. Jehličí nechte asi 15 minut louhovat, potom čaj oslaďte medem a přidejte citron. Pokud chcete, můžete do něj také nastrouhat čerstvý zázvor.
Léčivé účinky
Borovicové jehličí je velmi zdravé. Především obsahuje velké množství vitamínu C, a to podle webu Medium až pětkrát více než citrusové plody. Dále má antioxidační účinky a protizánětlivé vlastnosti.
Jehličí podporuje imunitní systém, pomáhá při nachlazení a respiračních potížích. V neposlední řadě pak obsahuje také vitamín A, který je důležitý pro oči, dodává WebMD.
I když je čaj z borovicového jehličí obecně považován za bezpečný, nadměrná konzumace může způsobit podráždění žaludku nebo mírné gastrointestinální potíže. Je důležité používat pouze známé druhy borovic a v případě jakýchkoliv zdravotních problémů nebo užívání léků se před pravidelnou konzumací poradit s lékařem.
Zdroj: Medium, The Spruce Eats, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová