Žakie, známá také pod anglickým názvem jackfruit nebo chlebovník různolistý, je tropické ovoce původem z jižní Indie. Je to největší stromové ovoce na světě. Jeden plod může vážit až 35 kg, píše BBC Good Food. Jde o bohatý zdroj vitamínů a vlákniny, možná si ho tak po přečtení tohoto článku budete chtít dát i vy.
Žakie je velké zelenožluté ovoce s hrbolatou slupkou, které má žlutou dužinu a uvnitř velkou pecku. Chuť zralého ovoce je sladká a aromatická, připomíná kombinaci banánu, ananasu a manga. Nezralé plody mají neutrální chuť a masitou texturu, proto se často používají jako náhrada masa ve vegetariánské kuchyni, uvádí Cleveland Clinic.
Sehnat se dá i u nás
Žakie roste především v tropických oblastech jihovýchodní Asie. Její pěstování vyžaduje teplé a vlhké podnebí. U nás se tedy nepěstuje, protože těchto podmínek u nás nelze ani ve speciálních sklenících dosáhnout.
Ovoce se u nás dá ale sehnat čerstvé například na některých trzích, ve specializovaných prodejnách nebo asijských obchodech. Častěji je k dostání v konzervované podobě nebo jako součást hotových pokrmů, koupit se dá také v sušené formě.
Žakie a zdraví
Žakie je ovoce plné vlákniny a vitamínů. Obsahuje především ty skubiny A, B a C, je dobrým zdrojem minerálů, jako například draslíku a hořčíku. Dále také obsahuje antioxidanty a má nízký glykemický index, píše Medical News Today.
Především v nezralé formě má žakie vysoký obsah bílkovin. Právě proto se doporučuje jako náhražka masa pro vegetariány, kteří tímto způsobem mohou tuto látku tělu dodat.
Konzumace žakie má ale také svá negativa. Může způsobit alergické reakce u citlivých jedinců, kromě toho obsahuje poměrně hodně sacharidů, což může být problém pro diabetiky. Čerstvé ovoce se navíc rychle kazí a je tak třeba ho rychle zpracovat.
Zdroj: BBC Good Food, Cleveland Clinic, Healthline, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová