Horká babička: Sladký nápoj, který na silvestra zahřeje

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Na silvestra si většina z nás ráda dopřává alkoholické nápoje, které rozproudí zábavu a zpříjemní večer. Někdo má rád pivo, někdo pije víno. Pokud patříte k milovníkům sladších nápojů, nejspíš upíjíte během čekání na půlnoc vaječný koňak. Co kdybychom vám ale řekli, že z tohoto nápoje se dá připravit něco ještě daleko lepšího?

Jde o drink, kterému se u nás říká horká babička. V podstatě se jedná o ohřátý vaječný koňak, ve kterém jsou přimíchány další ingredience. Zkuste si ho letos připravit i vy.

Zdravý nápoj pro zahřátí

Horká babička je hustý sladký likér, který se připravuje z celé řady ingrediencí, základem jsou ale vždy vaječný koňak (ideálně domácí), mléko a vaječné žloutky.

Vajíčka obecně obsahují prakticky všechny vitamíny. Konkrétně žloutky jsou plné živin, jejich konzumace se tak doporučuje minimálně obden, píše Medical News Today. Dá se tedy říci, že horká babička je z části rozhodně zdraví přínosný nápoj.

Jak na přípravu nápoje

Na přípravu horké babičky budete potřebovat 400 mililitrů mléka, jeden žloutek, 150 mililitrů vaječného koňaku, špetku muškátového oříšku, trochu skořice a kompotované třešně. Ingredience si ale můžete upravit podle svých chutí.

Na mírném ohni za stálého míchání zahřejte v hrnci mléko. Do něj potom zašlehejte žloutky. Přidejte koňak a koření a vše míchejte, dokud se směs nespojí do jednotné.

Obsah hrnce by měl být konzistentně zahříván, nesmí však přijít do varu. Tím by se z koňaku začal odvařovat alkohol. Dejte také pozor, aby se nápoj nepřipálil.

Nápoj nakonec nalijte do sklenic, ozdobte ho třešněmi a můžete podávat. Jedná se o ideální nápoj pro zahřátí, například pro chvíle, kdy se na Nový rok vrátíte z odpalování petard a budete se chtít před spánkem zahřát nějakým tím sladkým drinkem.

Zdroj: Medical News Today, Dom by Dom, The Kitch

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz