Kapří karbanátky: Geniální způsob, jak využít po Vánocích zbytky ryby

Zdroj: Pixabay

Na Vánoce často děláme jídla víc, než ve skutečnosti sníme. Máme jednoduše tak nějak tendenci dělat raději větší zásoby, než abychom později strádali. Stává se tak, že po sváteční večeři zbývá velké množství zbytků. Co s kapřími řízky, které se nesnědly?

Obalovaný kapr je vánoční tradicí, nikdo ale nechce jíst řízky tři dny. Proto je dobré vědět, jak maso využít v dalších receptech, abychom neplýtvali zbytky, ale pochutnali si na něčem novém. Připravte si kapří karbanátky, které jsou hned hotové a zamiluje si je každý.

Recept na kapří karbanátky

Příprava kapřích karbanátků je velmi snadná. Potřebovat budete zbylé maso z obalovaného kapra (cca 400 gramů), menší cibuli, stroužek česneku, vejce, 2 lžíce strouhanky, lžíci nasekané petrželky, sůl a pepř podle chuti a olej na smažení.

Důležité je z kapřího masa opatrně odstranit kromě strouhanky také veškeré kosti. Rybu potom pomelete najemno v mixéru, takže drobné kostičky nepředstavují nebezpečí, těch větších je nicméně třeba se zbavit.

Cibuli a česnek oloupeme a velmi jemně nasekáme. V míse smícháme rybí maso, nasekanou cibuli, česnek, vejce, petrželku a strouhanku. Vše podle chuti osolíme a opepříme.

Směs důkladně promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout, aby se spojily všechny ingredience. Následně vytvarujeme malé karbanátky, rozpálíme pánev s trochou oleje a maso smažíme z každé strany asi 4 minuty.

S domácím dipem a bramborovým salátem

Karbanátky chutnají skvěle prakticky se vším. Můžete si k nim udělat obyčejné vařené brambory, které posypete petrželkou. V takovém případě se hodí přidat domácí jogurtový dip s česnekem, nebo třeba bazalkové máslo.

Pokud máte zbytky bramborového salátu, ke kapřímu masu se samozřejmě skvěle hodí, můžete tak naservírovat ke karbanátkům právě i ten. Pro děti připravte z brambor jemnou kaši. Je jednoduše na vás, jakým způsobem si toto vynikající jídlo ze zbytků vychutnáte.

Zdroj: Český Rozhlas Plzeň, Blesk, iDNES, Top Recepty, Kuchaři do Domu, Prima Fresh

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz