Patříte k milovníkům sladkého a rádi si pochutnáváte na jídlech z celého světa? Už jste slyšeli o churros? U nás se prodávají často na festivalech, nabízí je jako dezert také celá řada restaurací. Připravit si tuto smaženou sladkost ale můžete i doma.
Churros jsou smažené tyčinky z odpalovaného těsta, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké. Tradičně se obalují ve skořicovém cukru, popisuje Recipe Tin Eats.
Nejasný původ
Podle webu Britannica není původ churros zcela jasný, ale většina historiků se shoduje na tom, že vznikly ve Španělsku. Podle jedné teorie je přinesli do Španělska portugalští mořeplavci z Číny.
Jiná teorie říká, že je vynalezli španělští pastýři jako náhradu za čerstvé pečivo, protože těsto na churros bylo jednoduché připravit i v horských podmínkách.
Ve Španělsku a Latinské Americe jsou churros oblíbenou snídaní nebo svačinou, často se podávají s horkou čokoládou na namáčení. V Madridu je tradice jíst churros s čokoládou po dlouhé noci venku, zejména na Nový rok.
Recept na churros
Chcete si letos během svátků, nebo přímo na Nový rok tuto pochoutku připravit také? Není na tom nic složitého. Potřebovat budete 250 mililitrů vody, 125 gramů másla, špetku soli, 150 gramů, hladké mouky, 3 vejce, olej na smažení a skořicový cukr na obalení.
V hrnci přiveďte k varu vodu s máslem a solí. Přidejte mouku a vše míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nechte směs trochu vychladnout, pak vmíchejte postupně jedno po druhém vajíčka. Těsto dejte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou.
Rozehřejte olej na 180 °C. Vytlačujte ze sáčku proužky těsta přímo do oleje a smažte je dozlatova asi 3 minuty z každé strany. Nakonec je obalte ve skořicovém cukru a podávejte s karamelem nebo čokoládou.
Zdroj: Britannica, BBC, Recipe Tin Eats
Autor: Šárka Cvrkalová