Přemýšlíte, čím si v létě udělat radost během horkého dne? Jak se zchladit, aniž byste stále dokola pili kupované limonády nebo nudné příchutě, které znáte nazpaměť? Možná je načase popřemýšlet o něčem originálním. Chuť fialkového sirupu vás totiž rozhodně dostane.
Fialky jsou květiny, které mají po medvědím česneku, kopřivách a vrbové kůře snad nejvíce vitamínů. Málokdo si to ale uvědomuje a jde tak o poměrně nedoceněnou rostlinu. Přitom se z jejích květů dá udělat nejen zdravý, ale také velmi chutný sirup.
Ten v létě využijete v kombinaci s ledovou vodou, kdy z něho vytvoříte lahodný fialový nápoj, nebo si ho můžete dopřát v kombinaci s alkoholem a vytvořit si originální drink, jehož recept si bude každý váš kamarád chtít zapsat.
Snadné a rychlé
Fialek jsou letos plné lesy, obecně ale platí, že téměř každý rok není velkým problémem jich natrhat plné koše. Zpracovat se pak dají ihned po přinesení domů, i když někteří z nás je rádi také suší a později z nich vaří čaj.
Na přípravu sirupu budeme kromě fialek potřebovat ještě citron, cukr a vodu. Není nutná žádná speciální surovina, všechno se dá vyřešit během chvíle z toho, co má člověk doma.
Několik hrstí fialkových květů jednoduše zalijte vařící vodou a nechte zhruba dvě hodiny louhovat. Když voda vychladne, zbarví se do sytě zelené barvy a možná si budete říkat, kde nastala chyba. Ničeho se ale nebojte.
Květy z vody slijte a začněte kapat citron. Barva vody se pomalu začne měnit na fialovou. Dejte si ovšem pozor, abyste kapičky citronu přidávali opravdu velmi pomalu, jinak se vám totiž sirup změní na růžový.
Na půl litru vody odhadujeme zhruba 10–15 kapek citronu. Samozřejmě, že pokud voda opravdu zrůžoví, není to žádný velký problém. Přijdete tím ale o efekt dokonalého fialkového sirupu.
Jakmile bude mít voda správnou barvu, přidáme cukr, který necháme rozpustit. Pak celou směs zavařujeme, dá se ale také zamrazit. Jinak by vám sirup v lednici vydržel v této podobě jen pár dní.
Všeho s mírou
V létě je fialkový sirup ideálním osvěžením při teplých dnech. Nalijte ho trochu do sklenice a dolijte ji vodou s ledem, nebo ho přidejte do mojita. Dokonalou chuť mají fialky například v kombinaci s mátou či melounem.
Fialkový sirup obsahuje velkou spoustu vitamínu C a pomáhá při zánětech a kašli, ovšem v tomto případě dejte pozor na zmíněný led a dopřejte si nápoj raději při pokojové teplotě.
Stejně tak myslete na to, kolik cukru bylo použito při jeho výrobě a při ředění s vodou tak dávejte sirupu opravdu maličko, abyste si spíše neublížili. Někteří z nás (a především pak naše děti) sice milujeme sladké, ale všichni dobře víme, že není pro tělo úplně prospěšné.
Jednoduchý recept na fialkový sirup vám bude každý závidět, nebojte se o něj podělit a příští rok brzy na jaře myslete na to, abyste stihli kvetoucích fialek posbírat co nejvíce. Taková zázračná rostlina se totiž doma neztratí.
Zdroj: culinabotanica.cz, pazitka.cz, feastingathome.com
Autor: Shani Maiová