Pokud vás honí mlsná, zahnat ji můžete i zdravě. A pokud rádi snídáte sladké, nebo si ke svačině dáváte s oblibou sušenky, i v tomto případě máme řešení. Udělejte si doma ovesné borůvkové sušenky plné vitamínů.
Jsou chutné, křupavé, zasytí a tělu dodají vše, co potřebuje. I proto se hodí na snídani pro nakopnutí dne. Jaké zdravotní benefity ovesné sušenky mají?
Zdravá pochoutka
Borůvky jsou chutné bobule, které fungují jako silný antioxidant, píše WebMD. Pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, podporují ale také funkci mozku.
Borůvky mohou zpomalovat fyzické i psychické znaky stárnutí. Další zdravou ingrediencí v sušenkách jsou pak ovesné vločky, které pro změnu podporují trávení díky bohatému obsahu vlákniny.
Dále v nich najdete plno hořčíku, zinku a železa. Sušenky z vloček a borůvek jsou tak sice sladkou pochoutkou, zároveň ale také zdravou svačinkou.
Recept na borůvkové sušenky
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 200 gramů ovesných vloček, 100 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 80 gramů hnědého cukru, vejce, lžičku skořice, 100 gramů čerstvých borůvek, špetku soli a lžičku prášku do pečiva.
Smíchejte suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky, sůl, prášek do pečiva a skořici. V druhé misce vyšlehejte máslo s cukrem. Přidejte ke směsi vejce a promíchejte. Spojte suché a mokré ingredience do hmoty, opatrně vmíchejte borůvky a tvořte z těsta malé kuličky na pečicím papíře. Ty rozplácněte na placky a pečte při 180 °C cca 15 minut dozlatova.
Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline, British Health Foundation
Autor: Šárka Cvrkalová