Vánoce jsou svátky, kdy lidé hodně hodují. Na stolech se objevují sladké i slané pochutiny a po Novém roce pak mnoho lidí bojuje s kily navíc. I proto někteří lidé zdobí sváteční stůl mimo jiné mísami s ovocem, typicky tím tropickým. A jedním z kousků, který by neměl chybět, je granátové jablko.
Granátové jablko pochází z oblasti Íránu a okolních zemí Blízkého východu. Jeho pěstování sahá až do doby před 5000 lety. Postupně se rozšířilo do středomořské oblasti, Indie, Číny a později i do dalších částí světa. Dnes se běžně dá sehnat i u nás.
Zdravotní benefity ovoce
V České republice není granátové jablko běžnou plodinou. Kvůli našemu klimatu se u nás nepěstuje a je dováženo. V supermarketech ho ale běžně koupíte. Nejvíce je k dostání právě během zimních měsíců.
Co se týče zdravotních účinků, toto ovoce je velmi bohaté na vitamíny, především vitamín C. Je bohaté na antioxidanty a pomáhá chránit buňky před poškozením. Dále také snižuje riziko srdečních onemocnění.
Granátové jablko má pozitivní vliv na zdraví cév a potlačuje protizánětlivé procesy v těle. V neposlední řadě podporuje imunitní systém a má potenciální protirakovinné účinky, doplňuje Ucla Health.
Svařák s granátovým jablkem
K Vánocům svařák neodmyslitelně patří. Připravit se dá z mnoha druhů ovoce, pokud do něj ale přidáte i granátové jablko, bude zdravý a chutnat bude skvěle.
Na takový svařák budete potřebovat láhev červeného vína, šťávu z granátového jablka, 2 pomerančové kůry, celou skořici, 3 hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 50 mililitrů rumu, 3 lžíce medu, a plátky granátového jablka na ozdobu.
Do hrnce nalijte víno. Přidejte šťávu z granátového jablka a koření. Vše zahřívejte na mírném ohni, ale nepřivádějte směs k varu. Přidejte med, vše promíchejte, scedťe a ozdobte plátky granátového jablka.
Zdroj: Healthline, WebMD, NIH, Ucla Health
AUtor: Šárka Cvrkalová