Štědrovečerní večeře pro vegany: Řízek nahradíte dýní nebo hlívou, salát si dáte bez vajec

Zdroj: Pixabay

Klasicky se v České republice na Vánoce konzumuje rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Někteří lidé nahrazují rybu kuřecím řízkem, jiní si dávají před polévkou předkrm a po jídle pak ještě dezert. Jak ale menu připravit, pokud s vámi letos bude u štědrovečerního stolu někdo, kdo je veganem?

Při přípravě veganského vánočního menu je důležité vyhnout se tradičním pokrmům obsahujícím živočišné produkty. K těm patří vánoční salát s majonézou a vejci, kapr, jakékoli maso, cukroví s mlékem a vejci a běžná vánočka.

Maso nahraďte zeleninou, houbami a luštěninami

Večeře pro vegany možná bude na první pohled méně sytá, proto je vhodné do ní zařadit právě i předkrmy. Zvolit můžete například čočkový tatarák, který připravíte jednoduše z vařené čočky, česneku osmahnuté cibulky a koření.

Co se týče hlavního chodu, kapr se dá nahradit například pečenou dýní plněnou quinoou a houbami, smaženým květákem, udělat ale můžete také veganský řízek, a to například obalením hlívy ústřičné nebo tofu. Jídla připravíte klasicky v trojobalu jako běžného kapra či kuřecí řízek, radí BBC Good Food.

Bramborový salát se dá udělat i vegansky

Pokud do bramborového salátu nebudete dávat vajíčka ani uzeninu, stačí potom už jen nahradit klasickou majonézu tou veganskou. Kdokoli si pak na pokrmu může pochutnat. A věřte tomu, že rozdíl téměř nepoznáte.

Co se týče veganského cukroví, při jeho přípravě je potřeba vynechat vejce a mléko, vánočku potom připravujte místo klasického mléka například z toho mandlového nebo ovesného.

Veganské Vánoce mohou být jednoduše stejně chutné a bohaté jako tradiční oslava. Stačí k tomu jen trocha kreativity, kvalitních surovin a ochoty zkoušet nové recepty.

Zdroj: Rainbow Plantlife, Olive Magazine, BBC Good Food, Jamie Oliver

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz