Pokud pečete před Vánoci více druhů cukroví, víte, že někdy je to časově náročné a nechce se vám také doma připravovat pokaždé těsto. Proto běžně v obchodech najdete těsta předpřipravená. Vyplatí se ale jejich koupě? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto polotovarů?
Samozřejmě některé druhy cukroví zkrátka musíte připravit doma od úplného základu. Těsto linecké se ale dá sehnat klasické, ořechové i kakaové, seženete také těsto na rohlíčky nebo na perníčky. Měli byste ale dát přednost tomu kupovanému před tím domácím?
Výhody kupovaného těsta
V loňských letech proběhlo několik průzkumů na kupovaná těsta. V žádném z nich nebylo vyloženě řečeno, že by se jednalo o špatnou volbu. Složení bylo vždy v pořádku, i podle diskuzí na serveru Emimino obvykle cukroví lidem chutná.
Výhodou je tedy rozhodně to, že aniž byste se doma museli patlat s vlastním těstem, poměrně snadno a rychle uděláte cukroví dobré kvality, na kterém si pochutnáte.
Podle některých informací také kupovaná těsta vycházejí s cenami dnešních surovin levněji. Před svátky se lidé samozřejmě snaží ušetřit každou korunu, proto je i tato možnost pro mnoho lidí tou lepší volbou.
Výhody domácího těsta
Těsto kupované má sice vždy napsané na balení složení, stejně je ale pro většinu z nás příjemnější vědět přesně, co do těsta dáváme. Pokud navíc máte nějaké alergie, například bezlepkové těsto rozhodně připravíte snadněji doma.
Domácí těsto sice vyjde dráž, jde ale také o to, že jsou na jeho přípravu použity kvalitnější ingredience. Cenový rozdíl navíc není tak výrazný, takže je ve skutečnosti daleko lepší udělat si cukroví od základu doma.
Kromě toho i chuťově bude vždy to vlastnoručně připravované lepší. Cukroví z těsta, které zakoupíte v obchodě, není špatné. Chuťově ale rozhodně nemá na to, které si připravíte z čerstvých ingrediencí.
Zdroj: Apetit, Emimino, Pro Ženy, Vitalia
Autor: Šárka Cvrkalová