Patříte k lidem, kteří mají rádi k obědu či k večeři pořádný kus masa? Pak vám jistě udělá radost recept na Berliner Eisbein. Tento pokrm je velmi sytý. Pokud máte rádi tradiční masová jídla připomínající tak trochu českou kuchyni, užijete si tuto německou pochoutku.
Berliner Eisbein je tradiční německý pokrm pocházející z Berlína a severního Německa, konkrétně z oblasti Pruska, píše The Book Elf. Jedná se o vepřové koleno, které je charakteristické svou velikostí a specifickou přípravou.
Koleno ze slaného nálevu
Pokrm má kořeny sahající hluboko do minulosti, přesněji do 19. století, uvádí The Guardian. Původně šlo o levné jídlo dělnické třídy, které bylo běžné především v chudších čtvrtích Berlína. V té době bylo vepřové koleno levným zdrojem masa a výživy pro dělníky a jejich rodiny.
Dnes se jídlo tradičně nakládá do slaného nálevu, poté se velmi pomalu vaří několik hodin. Následně se pak do křupava peče v troubě. Typicky je solené, naložené v pikantním nálevu a servírované s hořčicí.
Recept na Berliner Eisbein
Příprava tohoto pokrmu není nijak náročná, jenom dlouho trvá. Potřebovat budete velké vepřové koleno (cca 1,5 kg), 2 cibule, 2 mrkve, 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, sůl a vodu na vaření.
Vepřové koleno důkladně omyjte. Vložte ho do velkého hrnce. Přidejte nakrájené cibule, mrkev, bobkové listy a pepř. Vše zalijte vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené. Vařte koleno na mírném ohni cca 4 hodiny doměkka.
Poté ho vyjměte, osušte a potřete solí. Dejte ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova. To trvá asi 30 minut. Koleno se servíruje s chlebem, křenem a hořčicí, vynikající je k němu také syrová cibule a kysané zelí.
Zdroj: The Book Elf, The Guardian, Kitchen Project
Autor: Šárka Cvrkalová