Vánoční štolu připravíte snadno i doma. Její historie je delší, než byste čekali

Zdroj: Pixabay

Vánoční štola má dlouhou a bohatou historii sahající do 15. století do Saska v Německu. Původně byla štola spojena s křesťanskými tradicemi a považovala se za obětní chléb. První písemné zmínky o tomto pečivu pocházejí z roku 1474 v Drážďanech. Dnes jde o tradiční pokrm, který snadno připravíte i doma.

Štola původně symbolizovala zavinuté Ježíška do plenek. Proto má také tvar zavinutého tělíčka, vysvětluje iDNES. Byla poměrně drahým pečivem, protože obsahovala vzácné suroviny jako kandované ovoce, mandle, koření a máslo, které byly v té době velmi nákladné.

Tradiční vánoční dezert

Štola se tradičně připravuje od počátku adventu. Její pečení dříve bývalo velkolepou rodinnou událostí. Následně se potom uchovávala a postupně konzumovala až do samého Štědrého dne.

Dnes je štola oblíbeným vánočním dezertem nejen v Německu, ale i v České republice. Je symbolem vánočních svátků a rodinné pohody. V obchodech ji ale seženete za poměrně vysoké částky, vyplatí se tak připravit si ji doma.

Recept na vánoční štolu

Na přípravu tohoto tradičního vánočního pokrmu budete potřebovat 500 gramů polohrubé mouky, 150 gramů cukru, 250 mililitrů mléka, 20 gramů droždí, 100 gramů másla, 2 žlouky a špetku soli.

Na náplň pak budete potřebovat 150 gramů rozinek, 100 gramů kandovaného ovoce, 50 gramů sekaných mandlí, moučkový cukr na posypání a rum na namočení rozinek.

Rozinky namočte den předem do rumu a nechte nabobtnat. Smíchejte mouku s cukrem, solí a nadrobeným droždím. Přidejte teplé mléko, žloutky a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto.

To nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí přimíchejte namočené rozinky, kandované ovoce a mandle. Těsto vytvarujte do protáhlého tvaru štoly, uprostřed mírně přehněte. Nechte ho ještě 30 minut kynout.

Štolu potom pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut dozlatova. Ihned po upečení ji potřete máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem. Nechte pečivo vychladnout a uchovávejtě zabalené v pečicím papíře.

Zdroj: Liberecký deník, Evropská komise, Top Recepty, iDNES, Český Rozhlas Brno

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz