Kaki: Tropické ovoce plné vitamínů a minerálů

Zdroj: Pixabay

Kaki je chutné ovoce původem z východní Asie, především z Číny, odkud se rozšířilo do Japonska a později do celého světa. Dnes se dá běžně pořídit i u nás. A rozhodně se to vyplatí, jde o pokrm plný vitamínů.

Toto ovoce se sytě oranžovou slupkou o velikosti většího jablka je sladké, s medovou chutí. Pokud není zcela zralé, může chutnat trpce, během několika dní ale dozraje i na kuchyňské lince při pokojové teplotě, uvádí Net Meds.

Zdravotní účinky kaki

U nás koupíte kaki především v podzimním a zimním období. Mimo sezónu se dá objednat na internetu nebo sehnat na trzích, v současné době ho ale nabízí každý supermarket. A rozhodně byste si ho měli koupit, protože je v mnoha ohledech prospěšné.

Kaki je bohaté na vitamíny A, B a C. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku, má velký obsah antioxidantů a podporuje imunitu, uvádí Medical News Today.

Ovoce je skvělým pomocníkem při zažívacích obtížích. Kromě toho má i protizánětlivé účinky. Je vhodné si ho tak vychutnat například i ve chvílích, kdy vám není úplně nejlépe a potřebujete sníst alespoň něco malého.

Jednoduché kaki recepty

Z kaki se dá připravit celá řada velmi snadných pokrmů či nápojů. Prvním je ovocné smoothie, na které budete potřebovat jen kaki, banán, 200 mililitrů mléka a med. Vše společně rozmixujte do hladka a podávejte jako zdravou svačinku.

Dalším snadným receptem je kaki salát. Na ten si připravte dvě zralá kaki nakrájená na plátky, hrst vlašských ořechů a několik lístků rukoly. Vše smíchejte a nakonec lehce zakápněte citronovou šťávou.

Kaki se dá také jíst s jogurtem. Stačí ho pokrájet na kostičky, obě ingredience smíchat a podle chuti dosladit medem. Můžete přidat i hrstku kukuřičných lupínků.

Zdroj: Net Meds, Medical News Today, WebMD, Healthline, Prevention

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz