První řepa se sice sklízí už koncem léta, ta pozdní ale obvykle až v říjnu a listopadu, před prvními mrazy. Na podzim je proto ideální čas na její nakládání. Připravte si ji společně s křenem a pochutnávejte si pak na ní samotné, nebo třeba k rizotu či šunkoflekům.
Řepa se dá využít jako základ mnoha pokrmů. Pokud ji ale naložíte, vydrží vám déle. Navíc výrazně změní chuť a bude se hodit k celé řadě pokrmů. Pokud přidáte k řepě během nakládání křen, dostane navíc mírně štiplavý nádech.
Zdravotní účinky řepy a křenu
Řepa je velmi zdravá zelenina, o jejíchž účincích se bohužel příliš nemluví. Snižuje krevní tlak díky obsahu nitrátů, podporuje detoxikaci organismu a obsahuje antioxidanty a vitamíny (zejména B9), píše BBC Good Food.
Zelenina dále podporuje krvetvorbu a zvyšuje energii. Křen je zase potravina, která má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení a zánětech, ale také zlepšuje imunitu a posiluje trávení, doplňuje WebMD.
Nakládaná řepa s křenem
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 2 kilogramy červené řepy, 200 gramů čerstvého křenu, litr vody, 500 mililitrů octa, 3 lžíce soli, 150 gramů cukru, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 5 bobkových listů, a 5 čistých zavařovacích sklenic.
Řepu důkladně omyjte a uvařte ve slupce doměkka. což potrvá asi 50 minut. Nechte ji vychladnout, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky. Křen očistěte a nastrouhejte najemno.
V hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Přidejte sůl, cukr a všechno koření. Vařte směs asi 5 minut a nechte mírně zchladnout. Do čistých, sterilizovaných sklenic vrstvěte řepu, mezi vrstvy ní přidávejte nastrouhaný křen. Vše zalijte vlažným nálevem až po okraj.
Sklenice důkladně uzavřete víčkem. Vložte je do hrnce s vodou (voda by měla sahat do 3/4 výšky sklenic) a sterilujte při 85° C po dobu 20 minut. Pak je nechte pomalu vychladnout. Řepu skladujte v chladnější místnosti, vydrží až rok.
Zdroj: Cleveland Clinic, WebMD, Healthline, BBC Good Food, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová