Pravou irskou kávu si připravíte doma snadno. Trik je v nahřáté sklenici

Zdroj: Pexels

Irská káva je tradiční irský alkoholický nápoj, který se skládá z horké černé kávy, irské whiskey, třtinového cukru a šlehané smetany. Toto jedinečné spojení ingrediencí vytváří lahodný a zahřívající nápoj, který má dlouhou a zajímavou historii.

Irská káva má své kořeny v Irsku, kde byla poprvé vytvořena ve 40. letech 20. století. Přesné datum a okolnosti vzniku nejsou úplně jasné, ale nejčastěji se uvádí, že nápoj vytvořil barman Joe Sheridan na letišti Foynes v hrabství Limerick.

Hřejivý nápoj

Podle příběhu o irské kávě v prosincové noci roku 1943 přistálo na letišti Foynes letadlo, které bylo nuceno vrátit se kvůli špatnému počasí. Barman Joe Sheridan se rozhodl cestujícím připravit hřejivý nápoj, který by je zahřál.

Vmíchal do horké kávy trochu irské whiskey, přidal třtinový cukr a navrch dal šlehanou smetanu. Cestujícím se nápoj tak zalíbil, že se Sheridan rozhodl ho dál propagovat a zdokonalovat.

V 50. letech 20. století proslavil irskou kávu i americký barman Jack Koeppler, který ji začal servírovat v San Franciscu. Odtud se pak nápoj rozšířil do celého světa.

Jak udělat irskou kávu doma

Na přípravě irské kávy není nic složitého. Budete potřebovat 60 mililitrů silné černé kávy, 30 mililitrů irské whiskey, lžičku třtinového cukru a 30 mililitrů šlehané smetany. Na dozdobení můžete použít skořici.

Připravte si silnou černou kávu a nechte ji mírně vychladnout. Vezměte skleněný pohár a zahřejte ho horkou vodou, kterou následně vylijte. Do poháru potom přidejte třtinový cukr a irskou whiskey.

Promíchejte směs, aby se cukr zcela rozpustil. Opatrně nalijte silnou kávu na směs whiskey a cukru. Na vrchní vrstvu nalijte jemně našlehanou smetanu. Smetana by měla vytvořit pěnivou vrstvu na povrchu kávy. Ozdobte nápoj skořicí nebo lžičkou třtinového cukru a ihned podávejte.

Zdroj: Flavorman, Irish Echo, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz