Salmonelóza je nejčastější alimentární infekcí. Při přípravě vajec i masa buďte opatrní

Zdroj: Pixabay

O nemoci s názvem salmonelóza jste pravděpodobně už někdy slyšeli všichni. A většina z vás si také spojí nebezpečí tohoto onemocnění s konkrétními potravinami. Jak se ale přesně projevuje, jak se s ním dá bojovat a na co si v kuchyni dávat pozor, abychom nemoc nechytili?

Salmonelóza je bakteriální onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella. Jde o jednu z nejčastějších alimentárních infekcí, tedy infekcí přenášených potravinami, píše Healthline.

Projevy a léčba

Salmonela se do těla dostává především konzumací kontaminovaných potravin. Jejími příznaky jsou průjem, bolesti břicha, horečka, zvracení, bolesti hlavy a dehydratace.

Pro zdravé dospělé většinou není onemocnění život ohrožující, přesto je třeba ho ale rychle řešit. Léčbou je především dostatečná hydratace, dieta, v těžších případech antibiotika a klid na lůžku.

Rizikové potraviny

Nemoc vzniká obvykle konzumací špatně tepelně zpracovaných potravin. Nejrizikovější z nich jsou syrová vajíčka, píše Cleveland Clinic. Pozor si proto dejte na různé vaječné krémy, ale i majonézy.

Další rizikovou potravinou je nedostatečně upravené kuřecí maso, dále potom mléčné výrobky, a to zejména ty nepasterizované, při nedostatečném provaření také mleté maso.

Prevencí proti této nemoci je v první řadě tedy především dostatečné tepelné zpracovávání potravin, píše Food Safety. Dále dbejte v kuchyni na hygienu, důkladně si myjte ruce a mějte vždy čisté pracovní plochy.

Pozor si dávejte také při skladování potravin, vždy oddělujte syrové maso od toho již zpracovaného a při přípravě jídel, jako jsou majonézy nebo tatarák, se přesvědčte, že máte skutečně potraviny, které jsou pro výrobu těchto pokrmů vhodné.

Zdroj: CDC, Cleveland Clinic, Mayo Clinic, Food Safety, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz