Podzimní sezóna nabízí celou řadu zdravých potravin. Mnohdy ale člověku dochází nápady a dýňových polévek nebo bramboraček s houbami jsme už přejedení. Vyzkoušejte si místo toho doma udělat zdravé dýňové rizoto.
V rizotu se dají zužitkovat houby i sušené, nejideálnější ale vždy bude použít ty čerstvé, uvádí Chef Jar. Proto je právě podzim skvělým obdobím, kdy si na tomto pokrmu pochutnat. Dýně navíc přináší mnoho zdravotních výhod. Spojení těchto dvou podzimních ingrediencí jednoduše musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na přípravu zhruba čtyř porcí rizota budete potřebovat 300 gramů rýže, 400 gramů dýně, 200 g čerstvých hub, středně velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 100 mililitrů bílého vína, litr zeleninového vývaru, 50 gramů másla, 50 gramů parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a několik lístků šalvěje.
Základem pokrmu je kromě rýže právě dýně, která má nízký obsah kalorií a hodí se při přípravě dietních pokrmů, píše WebMD. Obsahuje ale naopak hodně vlákniny, vitamínů a minerálů.
Dýně díky vysokému obsahu beta-karotenu podporuje imunitní systém, může snižovat riziko některých typů rakoviny díky antioxidantům a prospívá zdraví srdce, doplňuje Healthline.
Jak na přípravu rizota
Dýni omyjte, rozkrojte na polovinu a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na kostičky o velikosti 2 centimetrů. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte. Vývar dejte do hrnce a udržujte ho teplý.
Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu másla s olivovým olejem. Přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte česnek a vsypte rýži, kterou opékejte asi 3 minuty, až zrna zesklovatí. Přilijte víno a míchejte, dokud se tekutina nevstřebá. Pak přidejte dýni a houby.
Postupně do směsi přilévejte horký vývar, vždy po naběračce. Míchejte a čekejte, až se tekutina vstřebá, než přidáte další. Proces trvá přibližně 20 minut. Rýže by měla být al dente a rizoto krémové.
Odstavte pokrm z ohně. Vmíchejte zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Dochuťte vše solí a pepřem a nechte asi 2 minuty odpočinout pod pokličkou. Podávejte pak rizoto posypané extra parmazánem a případně ozdobené šalvějí.
Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline, Chef Jar
Autor: Šárka Cvrkalová